Erkel Ferenc három felvonásos műve Vidnyánszky Attila rendezésében lesz látható. A főbb szerepeket Molnár Levente operaénekes mellett Mester Viktória, Boncsér Gergely, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos és Bakonyi Marcell játssza és énekli. Az előadáson közreműködik a Győri Nemzeti Színház zenekara, énekkara és tánckara, a Honvéd Férfikar, a Budapesti Stúdiókórus, valamint a Bánk bán 2020 tánckara.

„A Bánk bán zseniális alkotás, Katona a művével a drámaírás shakespeare-i csúcsaira ért fel” – nyilatkozta Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője. Hazánk nagy sorsfordulói, történelmi tragédiái mindig arra késztetnek, hogy átgondoljuk a helyünket a világban, megfogalmazzuk küldetésünk és végzetünk sajátosságait – hangsúlyozta, kiemelve: erre Erkel grandiózus műve különösen alkalmas, hiszen sűrítve, ugyanakkor a zene szuggesztív erejével felerősítve szembesít bennünket a drámai történettel.

„Számomra a Bánk bán a magyarságot jelképezi – az örök kiélezett, éles harcot azért, hogy a jó úton tudjunk maradni” – mondta Molnár Levente operaénekes, aki szerint jelképezi a megosztottságot, az erőt, a becsületességet, a tisztességet.

Erkel Ferenc 1844-ben, a Kölcsey Ferenc Himnuszának megzenésítésére kiírt pályázaton aratott győzelme után kezdett el foglalkozni Katona József drámájával. A történelem hosszúra nyújtotta a komponálás idejét: előbb a szabadságharc, majd az azt követő diktatúra cenzúrája miatt 1861. március 9-ig kellett várnia a közönségnek, mire a mű teljes egészében megszólalhatott az akkori Nemzeti Színházban.

Nyitókép: margitszigetiszinhaz.hu