Az MNM nagyon szép évet zárt a gyűjtemény gyarapítása szempontjából: nyáron a Seuso-kincs újabb hét darabját szerezte vissza a kormány, december 12-én, kedden pedig az Egyesült Államokból hazatért Szapáry-hagyatékot mutatták be a múzeumban ? emlékeztetett a pénzveretek december 13-ai átadóján az MNM főigazgatója. Varga Benedek hozzátette: az MNB Értéktár programja keretében is számos műtárgy került a múzeum gyűjteményébe. Hasonlóan fontos azonban az a megállapodás is, melynek alapján 1999-től a jegybank az adott évben kibocsátott összes forgalmi pénz, bankjegy, emlékérme próbavereteinek, illetve mintabankegyeinek egy-egy példányát az MNM gyűjteményébe juttatja ? számolt be Varga Benedek, hozzátéve: a megállapodás nélkül évente 8?10 millió forintot kellene költeni a múzeumi példányok beszerzésére.

D_MTZ20171213006

Horváthné Rudolf Teréz, a Magyar Pénzverő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a bankjegy és a pénzérme olyan művészeti alkotás, amely az adott kor lenyomata művészeti és technikai értelemben is. Ezért fontos, hogy ezek példányait ne csak fizetőeszközként kezeljék, hanem a múzeumi gyűjteményben is megőrizzék ? mutatott rá. Elmondása szerint 2017-ben tíz témában tizenkilenc emlékérme jelent meg, ebből kettő arany, hét ezüst és tíz színesfém emlékpénz. Három sorozat folytatódott idén: a hazai nemzeti parkokat bemutató széria a Bükki Nemzeti Park emlékérmékkel, a magyar tudósoknak, feltalálóknak dedikált sorozat az Irinyi János emlékérmékkel, míg a nemzeti emlékhelyeket felvonultató sorozat a Kossuth tér emlékérmével bővült. A jegybank új, arany érmesorozatot is indított a az Árpád-házi szentek tiszteletére az 50 ezer forint névértékű Szent Margit emlékérmével, a program másik különlegessége pedig a kivételesen nagy méretű, 52,5 mm átmérőjű Kiegyezés emlékérme. Emlékérme tiszteleg a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650., a reformáció kezdetének 500., Kossuth Zsuzsanna és Arany János születésének 200., továbbá Lajtha László születésének 125. évfordulója előtt is ? számolt be Horváthné Rudolf Teréz, hozzátéve: az idén megújított 2000 és 5000 forintos banjegyek néhány példányát is átadták a Magyar Nemzeti Múzeumnak.

800px-Magyar_Nemzeti_Muzeum_epulete
Fotó: wikipedia.org

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke arra emlékeztetett: a jegybank 2015-ben az Értéktár-program keretében vásárolt meg egy 220 darabos 16?17. századi erdélyi tallérgyűjteményt, amelyet öt évre az MNM Éremtárában helyezett letétbe.

Ezt a párját ritkító anyagot 2016 nyarán mutatta be a Nemzeti Múzeum, majd a kollekciót az MNM-mel együttműködésben körútra indították: Székesfehévár után jelenleg Nyíregyházán látható, majd Szombathelyen, Győrben, Pécsen és Szegeden is kiállítják. A gyűjteményt Tündérkert ezüstje címen katalógus is bemutatja, amely számos tanulmány mellett a 220 érme és érem (tallér, féltallér, negyedtallér és emlékérem) részletes leírását és méretazonos fényképét is tartalmazza. A kötetnek The Silver of Fairyland. A Transylvanian Thaler Collection in the Magyar Nemzeti Bank címmel már angol nyelvű változata is elérhető ? jelentette be Gerhardt Ferenc.

 

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán/MTI