fbpx

Báresten emlékeznek Cziffra György zongoraművészre Budapesten

Az 1920-as, 30-as és 40-es évek hangulatát felidézve emlékeznek Cziffra György zongoraművészre csütörtökön a MOM Kulturális Központban Budapesten.

A báresten magyar nóta, csárdás, saját feldolgozásban klasszikus zene, Bartók Béla- és Piazzolla-szerzemény mellett régi slágerek is megszólalnak – mondta el Sárközy Lajos prímás. Kitért arra is, hogy a zenekart egy cimbalmos, két hegedűs, egy nagybőgős és egy brácsás alkotja.

Emlékeztetett arra, hogy a Cziffra Fesztivál évről évre megidézi a zongoraművész bárzongorista éveit. Cziffra György a világ egyik legnagyobb zongoraművésze, de kényszerűségből sokat játszott bárokban, ahol óriási sikert aratott, minden este szinte egy koncert volt – tette hozzá.

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóját a kormány Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg.

Nyitókép: Sárközy Lajos és zenekara. Fotó: Sake Elzinga

A rovat további cikkei