fbpx

Bárki bővítheti Budapest új alternatív kulturális térképét

A budapesti alternatív kultúra lüktető hálóját igyekszik lemodellezni az ALT.BP november 19-én elstartolt interaktív honlapja.

Az online kiadványban böngészhetünk az ikonikus helyszínek és műfajok között, cikkeket olvashatunk a múltjukról és jelenükről, kisfilmeken és fotósorozatokon elevenedik meg fővárosunk gyakran rejtett, mégis mindent átszövő alternatív világa. Sőt mi magunk is szerkeszthetjük a kiadványt: a szervezők arra biztatják az oldal látogatóit, bővítsék ki a térképet, adjanak hozzá további helyeket a hálóhoz.

Budapest rendkívül színes és szerteágazó alternatív, underground kulturális élete nem minden városlakó számára szembetűnő. Független színházi társulatok, különleges képzőművészeti alkotóműhelyek, zenei stúdiók hálózzák be a várost, az egységek közötti hivatalos és informális kapcsolódások száma pedig szinte felmérhetetlen. Az ismertebb kulturális-közösségi hubokat beazonosítva a rajtuk keresztül kommunikáló kezdeményezések is kirajzolódnak,

és feltárul a kreatív szcéna rejtett szegmensének izgalmas térképe: az alternativbudapest.hu.

A kiadványt Puskár Krisztián szerkesztette, az érzékletes adatvizualizációk pedig az ÁTLO munkái. A projekt a Városháza humán kabinetjének megbízásából a Budapest Brand szervezésében valósult meg.

Mit található a honlapon?

A feltérképezés során tíz különböző, egy-egy kulturális területen meghatározó alternatív központ – az Auróra, az AQB, a Dürer Kert, az Eleven Blokk, a Gödör, a Jurányi, a Lärm, a Lumen, a Toldi és a Valyo – segítségével több mint 130 fontos alternatív helyszínt és 500 szervezetet sikerült azonosítani. Tevékenységük kilenc kategóriába sorolható: civil, dizájn, film, irodalom, képzőművészet, színház, tánc, urbanisztika, zene.

Az interaktív oldalon ezen szervezetek listája, a kulturális csomópontok és a műfajok bemutatása mellett három rövidfilm is található,

amelyek az alternatív Budapest világába engednek érzékletes, személyes betekintést. A filmek rendezői Barta Máté, Körösi Máté és Rubi Anna, akik három különböző nézőpontot és szemléletmódot képviselnek, mégis mindannyian megragadják az alternatív budapesti létezés esszenciáját.

A médiatárban végiglapozhatjuk Neogrády-Kiss Barnabás fotósorozatát, de találunk videóinterjúkat is, az alternatív kulturális élet olyan meghatározó szereplőivel, mint Bakonyi Alexa, Fekete Ádám, Kocsis András, Oltai Kata, Ongjerth Dániel és Pándi Balázs. Hamarosan pedig felkerülnek az oldalra az ALT.BP konferencia előadásainak podcastjai is.

Miről szólt a konferencia?

Az ALT.BP projektcsapata a feltérképezés eredményét bemutató online kiadványt elemezte november 19. és 21. között egy kulturális műfajokon átívelő konferencián, az alternatív és a popkultúra, az intézményesség és a függetlenség közötti határterületeket vizsgálva. Az elmúlt évtizedek folyamataiból kiderült, hogyan jutott el a zsidó negyed underground romkocsmakultúrája a bulinegyedig, és miként látszódnak a Kádár-rendszer és a szocializmus ellenkulturális mintázatai a ma budapesti undergroundján.

A Toldi mozi közönsége a fesztiválipar, a zene, a képzőművészet és a színház alternatív kulturális szegmenseinek kihívásairól és jövőképéről hallhatott tucatnyi izgalmas előadást és panelbeszélgetést, amelyek felvétele szintén hozzáférhető lesz a honlapon.

A hétvégén a feltérképezett kulturális csomópontok mindegyike egy-egy rendezvénnyel várta a budapestieket. Koncertek, kiállítások, filmvetítés, irodalmi program, műteremséta és nyílt próba is szerepelt az eseménysorozat kínálatában. A kulturális feltöltődés mellett a résztvevők betekintést nyerhettek az egyes helyeken zajló alkotófolyamatokba is.

Hogy vehetünk részt a feltérképezésben?

Van olyan hely, amit nem találsz a térképen, pedig ott lenne a helye? Az ALT.BP csapata mindenkit arra bátorít, hogy segítsen a feltérképezésben. A menüből megnyitható rövid kérdőív kitöltésével bárki új helyszíneket és szervezeteket ajánlhat a térképre. Az alternatív kultúra világa egy gyorsan változó közeg, helyszínek, szervezetek alakulnak, majd alakulnák át, szűnnek meg vagy kelnek új életre, új néven, új helyszínen. A tervek szerint mindezen változásokat igyekszik követni majd a térkép, és ehhez várja az oldal látogatóinak segítségét is.

Fotó: Czerkl Gábor

A rovat további cikkei