A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete tavaly online irodalmi lexikont hozott létre, és most hasonló formában a megjelent a filmes lexikon is.

Jankovics Marcell rajzfilmrendező, az MMA alelnöke hangsúlyozta: a vállalkozás komoly hiányt pótol azzal, hogy a filmek felől közelíti meg a tárgyát, hiszen bármennyire is fontosak az alkotók, a legfontosabbak maguk a filmek.

Kucsera Tamás Gergely főtitkár szerint az MMA fontos feladata a magyar filmművészet népszerűsítése, ennek jegyében több műfajban is válogatásokat mutattak be a legfontosabb magyar filmekből. Emellett az MMA könyvkiadásának is központi témája a hazai filmművészet, melynek nemzetközi népszerűsítésében is szerepet vállal az akadémia. Az MMA emellett számos filmfesztivált, filmes rendezvényt, díjat támogat, és segíti jelentős magyar filmalkotások restaurálását is.

A válogatás fő szempontja az esztétikai megközelítés volt, de néhány film társadalom- és intézménytörténeti megfontolásból került be a válogatásba, továbbá az 1945 előtti filmekre is kiemelt figyelmet fordítottak. Összesen 300 játékfilm, 75 dokumentumfilm, 30 rövidfilm, 25 kísérleti, 10 ismeretterjesztő és 50 animációs film szócikkét tervezik megírni, ebből eddig száz szócikk készült el.

A munka ezzel még nem ér véget: noha a kortárs filmek feldolgozása mindig nehezebb, a legfontosabb – például díjnyertes – friss munkákról is folyamatosan születnek majd szócikkek.

Nyitókép: jelenet Sára Sándor Feldobott kő című filmjéből