Április 27. és 30. között a lipcsei nemzetközi könyvvásáron (Leipziger Buchmesse) bemutatják Barnás Ferenc, Böszörményi Zoltán, Kukorelly Endre, Tompa Andrea és Varga Melinda németül megjelent köteteit, illetve a The Continental közép-európai irodalmat bemutató angol nyelvű irodalmi lapot.

A lipcsei magyar pavilon és programok szervezője a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Collegium Hungaricum Berlin.

Április 27. és 30. között rendezik meg idén a Lipcsei Könyvvásárt, amely a könyv- és médiaipar egyik kiemelkedő európai eseménye. Az irodalomkedvelő közönség számára remek lehetőséget nyújt közvetlen kapcsolat kialakítására a világ minden tájáról érkező szerzőkkel, kiadókkal és a különféle médiumok képviselőivel. A könyvvásáron közel 400 kiállító képviseli a világ- és a német irodalom klasszikus és kortárs szerzőit, a szépirodalomtól a zsánerműfajokon át egészen a képregényekig és a gyerekkönyvekig. A vásár szerves része a „Lipcse olvas” (Leipzig liest) fesztivál, amelyen idén közel 500 helyszínen szerveznek 3700 programot.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a magyar irodalmi standot és programokat idén is a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezi a Collegium Hungaricum Berlinnel szoros együttműködésben. Az idei vásári programban többek között Barnás Ferenc, Böszörményi Zoltán, Kukorelly Endre, Tompa Andrea és Varga Melinda németül megjelent köteteit, illetve a The Continental közép-európai irodalmat bemutató angol nyelvű irodalmi lapot mutatják be.

Tompa Andrea 2018-ban Libri Irodalmi Díjjal jutalmazott Omertà (Omerta – Hallgatások könyve) című regényét a szerző és Lothar Müller német irodalomkritikus mutatják be.  A 2022-ben a berlini Haus der Kulturen der Welt (HKW) által alapított nemzetközi irodalmi díj jelöltjei közé is beválogatott regényt Terézia Mora fordította németre, egy férfi és három asszony történetét írja le egyes szám első személyben.

Ezt követően Kukorelly Endre József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, költő lép színpadra és beszél ElfenTal oder Über die Geheimnisse des Herzens (TündérVölgy, avagy az emberi szív rejtelmeiről – ARCO, Zádor Éva fordítása) című regényéről Dózsai Mónika moderálásával. E művében Kukorelly beleássa magát a magyar történelembe, és humorral meséli el, hogy egy család miért nem hagyta el az országot az 1956-os felkelés után, és hogy az unalom is lehet nagyon szép.


644a6dcb819eafe69457730d.jpg
Barnás Ferenc író. Fotó: Kultúra.hu/Belicza László Gábor

Barnás Ferencről korábban több német nyelvű lap is elismerősen írt. A rangos Frankfurter Allgemeine Zeitung a kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb alakjaként ír róla, a Neue Zürcher Zeitung olyan újabb csodálatos magyar szerzőként említi, akit fel kell fedezni, míg az ORF osztrák rádió egyszerűen csak Magyarország egyik nagy elbeszélőjeként mutatja be. A lipcsei könyvvásáron a Bis ans Ende unserer Leben (Életünk végéig – Schöffling, Zádor Éva fordítása) című könyvének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. A bemutató moderátora és a szerző beszélgetőtársa Jörg Plath német irodalomkritikus.

Böszörményi Zoltán József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas író, költő, német nyelven megjelent Weicher Körper der Nacht (Az éj puha teste) című regénye tavaly jelent meg a Mitteldeutscher Verlag gondozásában, Hans-Henning Paetzke fordításában. A már több nyelvre lefordított regényről a sztárriporter, Jenice Forsyth 2014-ben a BBC Radio Scotlandban így nyilatkozott: „Egyszerűen nem lehet letenni a könyvet. Izgalommal és akcióval teli regény! Ha és de nélkül ajánlom. Olvassátok, olvassátok!”

Varga Melinda szerelmi költészetével hívta fel magára a figyelmet, metafizikai verseivel pedig a szakmai sikereit alapozta meg. Merészen erotikus verseinek válogatását most német nyelven is elérheti az olvasóközönség. Lipcsében a Mitteldeutscher Verlag kiadásában megjelent Aus meinen schenkeln entfaltet sich dein duft című verseskötetét mutatja be fordítója, Hans-Henning Paetzke moderálásával.

A könyvbemutatók után 17 órától a The Continental Literary Magazine bemutatója következik. A magazint a lap egyik szépirodalmi szerkesztője, Keresztes Balázs és a Young&Beautiful című tematikus szám egyik szerzője, Kiss Noémi mutatják be.

A lipcsei könyvvásár érdekessége, hogy az Európai Unió Irodalmi Díjának idei nyerteseit is a helyszínen hirdetik ki. A jelöltek között szerepel Ag Apolloni koszovói albán író-költő is, aki Piroska: mese felnőtteknek (Kësulëkuqja, përrallë për të rritur) regényével került fel a jelöltek listájára. Ag Apolloni a tavalyi év során a PKÜ Magyar Írórezidencia programja keretében dolgozott a debreceni írórezidencián a most díjra jelölt művén. Regényében az a fejezet, amelyben a teljesen magányos és összetört farkas a főszereplő, Debrecenben játszódik.

A Petőfi Kulturális Ügynökség következő állomása Prága lesz. A Prágai Könyvvásár május 11. és 14. között kerül megrendezésre. A helyszínen a The Continental Literary Magazine bemutatója mellett Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és Epika, Izsó Zita Bekerített erdő, Szilasi László A harmadik híd című kötetek bemutatóin is részt vehetnek az érdeklődők, illetve egy készülő cseh nyelvű magyar irodalmi antológia beharangozója is helyet kap a programban.

Nyitókép: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt