Augusztus utolsó hétvégéjén az apátsági templomban barokk és kortárs zene párbeszéde várja a közönséget. A koncerteket az Esterházy Magyarország Alapítvány szervezi.

Idén Tihanyban két nyári koncertre készülnek, amelyeket a dialógus gondolata kapcsol össze: augusztus 26-án a Van Kuijk Quartet, másnap a Pannon Ifjúsági Zenekar lép fel a Tihanyi Bencés Apátság templomában.

A Sydney-i Operaház és a Melbourne Recital Centre után, nemzetközi koncertturnéja részeként lép fel Tihanyban a Van Kuijk Quartet. A négy fiatal tehetség vonóshangszeres párbeszédéből Mozart- és Mendelssohn-művek, valamint párizsi impressziókból táplálkozó francia melódiák bontakoznak ki.

Az Esterházyak számára a vonósnégyes különleges jelentőséggel bír, hisz ezt a műfajt a herceg szolgálatában Joseph Haydn teremtette meg az Esterházy-kastélyban végzett sokéves alkotói munkája során. „Épp ezért tartja fontosnak az Esterházy Magyarország Alapítvány, hogy támogasson olyan fiatal együtteseket, amelyek alkotóként nemcsak a világhírű zeneszerző, de a műfaj nagyköveteiként is gazdagítják Európa és a világ zenei kultúráját” – hangsúlyozzák.

A zenekar tagja Nicolas Van Kuijk (hegedű), Sylvain Favre-Bulle (hegedű), Emmanuel Francois (brácsa) és Anthony Kondo (cselló).

A tihanyi koncerthétvége augusztus 27-én a Pannon Ifjúsági Zenekar fellépésével folytatódik. Az öt európai ország fiatal tehetségeiből álló zenekar Lucia Balalova fiatal fagottszólistával és Arielle Yuhyun Jeon szopránnal szólaltatja meg Vivaldi, Händel és Janáček műveit. A koncerten a barokk retorikát a Young Pannonian Spirit in Dialogue ősbemutatójának modern nyelvezete váltja, Janáček historizált vonós szvitjében pedig a kettő egyezségre jut.

A koncertek augusztus 26-án és 27-én 17 órakor kezdődnek az apátsági templomban. A belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben.

A képen a Van Kuijk Quartet.