d_kos20180622001_600x400.png
XVIII. század végéről származó baldachinos, kétoldalt festett Útmutató a kiállításonFotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hogyan őrizhető meg egy selyemből készült barokk női cipő? Mi a teendő egy római kori kocsi fém alkatrészeivel? Hogyan fogjunk hozzá a kortárs műalkotások restauráláshoz? A restaurátorok titkai ismét feltárulnak: a Magyar Nemzeti Múzeum 2018. június 22-én újra megnyitotta a Megmentett műkincsek kiállítást, ezúttal Barokk ? Római ? Pop-art címmel. Az idei tárlat újdonsága, hogy elsőként kapott saját főcímet a válogatás, amely utal arra, hogy a látogatók több ezer évet járhatnak be a különböző korszakok tárgyi reliktumai segítségével ? írják a Magyar Nemzeti Múzeum oldalán.

A június 22-ei sajtóbejáráson az évente megrendezett Megmentett műkincsek című sorozat idei tárlatának kurátora, Zsámbéki Anna elmondta: a kiállítás olyan részletekbe nyújt betekintést, melyeket különben csak a műtárgyakat kézbe vevő restaurátor szakember láthatna. A restaurátor hallgatók által felújított tárgyak között két pár női barokk cipő, a 2017-ben feltárt római kori kocsisírból származó fémleletek, 19. századi ácsolt faláda, 18. századi kétoldalasan festett fatábla, valamint Kemény György 1970-71-ben pop-art stílusban készített falfestményének másolata is szerepel. Utóbbi egy belvárosi magánlakás cselédszobájában található, restaurálása jelenleg is zajlik a helyszínen Kemény György segítségével.


d_kos20180622005_600x400.png
A XVIII. század első feléből származó női cipő a Barokk ? Római ? Pop-art című kiállításonFotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Különleges feladat volt az 1960-as évekből származó ?lottó figura? fényreklám restaurálása, amelyhez a hallgatóknak meg kellett ismerkedniük az ipari festékek világával is ? emelte ki Zsámbéki Anna, aki szerint a tárlat érdekessége, hogy a tárgyak nem egy kiállítási koncepció eredményeként kerültek össze, hanem a restaurátorképzés oktatási tematikája, és a végzős évfolyam érdeklődése nyomán.

A múzeum restaurátor képző központjában készült diplomamunkák között egy 18. századi fa házipatika szekrény, több lőfegyver, köztük egy 18. századi spanyol kovás balkáni puska, két, fatáblára festett görögkatolikus ikon, a magyar királyi darabont testőrség egy díszsisakja, valamint egy ajtószárnnyá alakított japán panel és egy ismeretlen németalföldi festő 1500 körül készített Áldó Krisztus mellképe is látható. A kiállítás anyagát a restaurálás folyamatát bemutató tablók, kisfilmek színesítik.

A Barokk ? Római ? Pop-art című tárlatot szeptember 23-ig lehet látogatni a Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.

Forrás: MTI/Kultúra.hu