A Pannon Filharmonikusok március 24-én a Kodály Központban mutatja be Szívvel-lélekkel című hangversenyét, másnap a budapesti közönség találkozhat a zenekar azonos műsorával, illetve vendégjátékukat a wrocławi közönség 27-én hallgathatja meg. A lengyel társulattal Barátsággal című koncertjükön Pécsett április 28-án találkozhatunk.

Az izgalmas sorozatban a zenekar kitűnő partnere Balog József Lajtha- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, akit évek óta tartó, szoros szakmai kapcsolat fűz a pécsiekhez. 2007-ben a Liszt-verseny döntőjében játszott először a társulattal, az eltelt években a nemzetközi zenei szcéna elismert, nagy hatású muzsikus egyéniségévé érett, és a Pannon Filharmonikusok is nagy ívű pályát járt be. Brahms mintegy szimfóniává növesztett, gyönyörű és kihívóan virtuóz II. (B-dúr) zongoraversenyének bemutatására szövetkeztek ez alkalommal. A zongoraversenyt az alkotó 48 évesen komponálta, és az ősbemutató szólistája maga a szerző volt. A zongoraszóló mellett szép számmal adott szólókat a zenekar hangszereinek is, így a versenymű valóságos dialógus az egyes hangszerek között.

„Azt hiszem, hogy életem egyik leghosszabb és legalaposabb felkészülése az, amit az elmúlt időszakban folytattam… Egyébként ez az ötvenedik zongoraverseny, amit megtanulok. Eddig inkább azt gondoltam, nem szeretném eljátszani ezt a darabot, aztán jött a felkérés, amire nem tudtam nemet mondani… Most pedig azt érzem, hogy a zeneszerző nekem írta a zongorairodalom egyik legnagyobb mesterművét” – nyilatkozta a művész a Gramofonnak.

Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével az est műsorán elhangzik továbbá a késő romantikus Giuseppe Martucci Gesz-dúr noktürnje, majd az ő romantikus idilljét Bartók Béla A csodálatos mandarinja követi, amelyben a szerelem és az emberi érzelmek erejét hirdeti. Bartók a tényleges komponálást csak 1918 őszén kezdte meg, s bár 1919 májusára befejezte a művet, a hangszereléssel csak 1924-re végzett. Az eredeti táncjátékból Bartók zenekari szvitet készített, ezt a Budapesti Filharmóniai Társaság 1928-ban mutatta be, egyike lett a zseniális Bartók közismert, világszerte elismert műveinek.

A március 25-i koncert budapesti közönsége személyesen találkozhat a zenekar munkatársaival, hiszen hagyományosan a Müpa Üvegtermében várják az érdeklődőket minden új évad meghirdetésekor. A Refrén elnevezésű 2022/2023-as évadra helyre szólóan, kedvezményesen meghosszabbíthatják a bérleteiket, új bérlet vásárlására szeptember 30-ig lesz lehetőség.

Az Üvegteremben továbbá megismerkedhetnek azokkal a női és férfi kézműves parfümkülönlegességekkel, amelyeket  Bálint Csaba parfümőr készített a Pannon Filharmonikusok felkérésére, inspirálására. Az exkluzív, sorszámozott, az illatkreátor által dedikált parfümök a Müpa könyvesboltjában vásárolhatók meg.

A Pannon Filharmonikusok példaértékű kapcsolatot ápol a Wrocławi Filharmonikus Zenekarral, Lengyelország egyik vezető zenekarával, a lengyel zenei élet egyik motorjával. A két zenekar tevékenysége, története, műsorpolitikája számos párhuzamot mutat. A lengyelek repertoárjában is fontos helyet foglal el a kortárs művek színpadra vitele a klasszikus zeneirodalom mellett, fellépnek Európa legrangosabb koncerttermeiben, modern térben található élvonalbeli koncerttermük, és nagy hangsúlyt fektetnek az oktató-nevelő munkára is. A két zenekar közötti együttműködés, barátság évekre tekint vissza, másokkal együtt életben tartják Európában a minőségi zenét.

Részletek itt.

Nyitókép: Balog József. Fotó: Dékány Zsolt