Március 25-én ünnepeljük Bartók Béla születésének 140. évfordulóját. Az elmúlt 16 évben számtalan Bartók-szerzemény csendült fel a Müpa róla elnevezett hangversenytermében, így a jeles nap alkalmából ezekből válogattak össze egy estére valót, a legkiválóbb hazai muzsikusok tolmácsolásában.

A népzenére épülő hegedűrapszódia különleges helyet foglal el Bartók művei közt, nemcsak hosszúsága miatt, hanem mert azok eredeti, népi előadásmódját is belekomponálta a zenébe.

Ezúttal Fenyő László és kamarapartnerei 2014-es előadásában élvezheti a közönség ezt a lenyűgöző darabot.
Fenyő László
Fotó: Posztós János

Bartók mindössze 22 éves volt, amikor Strauss hatására megírta első nagyzenekari kompozícióját, amelyben a magyar történelem héroszát, Kossuthot mintázta meg. A szimfonikus költeményt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adja elő, Kovács János karmester vezetésével.

Baráti Kristóf Bartók Geyer Stefi számára komponált első hegedűversenyével nyitotta emlékezetes 2016-os estjét.

Ezt a csodálatos zenei vallomást is újra hallhatják a nézők a Müpa Home közvetítésének köszönhetően. A műsort egy igazi csemege zárja: a Muzsikás együttes a Müpa 10. jubileumi hétvégéjén a népzenegyűjtő Bartók élményeinek „rekonstruálásával” idézte meg a zeneszerzőt.

A magyar jazzszcéna évtizedek óta meghatározó szereplője Snétberger Ferenc, akinek munkásságáról világszerte csak elismeréssel szólnak. Repertoárját a roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco éppúgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Most újra látható 2017-es koncertjén triójához egy igazi szupersztár, a skandináv jazz egyik legmarkánsabb képviselője, a norvég trombitás, Nils Petter Molvær csatlakozott.

Az este során a régi Snétberger-kompozíciók új köntösbe bújtatva szárnyaltak a hangversenyteremben.

Pár hónappal ezelőtt érkezett meg a Müpába az intézmény legújabb cimbalma, amelyet magától értetődően annak legavatottabb hazai ismerője, Lukács Miklós szólaltathatott meg először. Bár közönség előtt való debütálására még várni kell, a hangszer rajongóinak jó hír, hogy a

Müpa Home e heti programjának zárókoncertjén minden a cimbalomról szól.
Lukács Miklós
Fotó: Posztüs János

Lukács Miklós Cimbiózis névre keresztelt együttese ugyanis a Müpában mutatta be Lux et Umbra – azaz Fény és Árnyék – című harmadik albumának anyagát. A megszokott trió felállást erre az alkalomra klarinéttal és fagottal kiegészülve kvintettre cserélték, ám a Lukácstól megszokott, a jazz, a klasszikus és a kortárs zene jegyeit mesterien ötvöző kompozíciók megmaradtak.

A Müpa Home koncertjei megtekinthetőek a Müpa honlapján és hivatalos YouTube-csatornáján.

A nyitóképen Snétberger Ferenc. Fotó: Pályi Zsófia

Forrás: Müpa