fbpx

Bartók Imréé a Hazai-díj

A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett az, hogy évente 500 ezer forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy-egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta már fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság.

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Németh Gábor és Podmaniczky Szilárd. A díjazott kiválasztásában közreműködik a kuratórium által felkért zsűri, melynek tagjai Nagy Gabriella, Parti Nagy Lajos, Szegő János és Szilasi László.

A díjátadás 2016. április 29-én, pénteken 19 órától lesz a Nyitott Műhelyben (Budapest, XII., Ráth György u. 4.) rendezett irodalmi esten.

Bartok-Imre

—————————————————–

Bartók Imre 1985-ben született Budapesten, kisebb megszakításokkal azóta is a fővárosban él. Középiskolai tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumában végezte; 2003-tól 2008-ig az Eötvös Loránd Tudományegyetem filozófia szakán tanult, majd az esztétika szakon doktorandusz hallgató volt.

Első regényét (Fém) 2011-ben adta ki, 2013-tól pedig évente jelentek meg regénytrilógiájának darabjai (A patkány éve, A nyúl éve, A kecske éve). Szépirodalmi munkássága mellett irodalomtörténeti monográfiákat, tanulmányokat, kritikákat, esszéket is írt, illetve számos kortárs képzőművészeti kiállítást nyitott meg.

 

?Bartók Imre különleges térképpel és több úti céllal indult el az irodalom különböző, hol egymással párhuzamosan futó, hol egymásra merőlegesen bukó ösvényein. Irodalomelmélet, létfilozófia, világregény, szörnydráma. Testesült tudatok és tudatlan testek. Celan, Rilke, Marx és Goebbels. Szellemtudományok és tévésorozatok. Fájdalom és kegyelem. Az ahumanitás problémája és kérdése mögött az ember maga; az ember magja.?

(Szegő János)

Művei:

[Szépirodalom]

[Irodalomtörténet]

  • Paul Celan ? A sérült élet poétikája, L’Harmattan, 2009.
  • Rilke ? Ornamentika és halál, L’Harmattan, 2011.
  • A hamis Alef ? Kezdet és temporalitás, L’Harmattan, 2014.

[Gyermek- és ifjúsági irodalom]

  • Alfonz és az űrlények, Babilon, 2015.

A rovat további cikkei