A versenyzők ritkán játszott zenei alkotásokat iktattak repertoárjukba, teljesítve ez által a fesztivál kifejezett célját, a magyar zeneművek romániai megismertetését. Előkerültek Bartók rapszódiái, a bartóki életmű mérföldkövének számító Kossuth-szimfónia előtti Scherzója, de Hidas Ferenc trombitaszonátája és Dohnányi Ruralia Hungaricája is alig hallható előadásokon.

zene

 

A Balassi Intézet ? Bukaresti Magyar Intézet szervezésében május 9. között 12. között megrendezett Magyar Zene Fesztivál zsűrijének, illetve közönségének döntése alapján is a zongoristák vitték el a pálmát. Első díjas lett a verseny legfiatalabb résztvevője, Ionuţ Diaconu, a bukaresti George Enescu Zeneművészeti Középiskola 12. osztályos tanulója, aki Liszt Ferenc két alkotása mellett Bartók Zongoraszonátáját adta elő, és aki a római Collegium Hungaricum-ban tartja majd ősszel jutalomkoncertjét. A második díjat Abel Edison Corban, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem mesterképzős hallgatója vitte el, Bartók zongorára írt I. Rapszódiájával. A Magyar Zene Fesztiválon tavaly is versenyző Corban a Párizsi Magyar Intézetben tartja jutalomkoncertjét. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián diplomázott harmadik díjasok, Munkácsi Dóra és Bordos Kinga, Bartók Béla Csodálatos mandarin című szvitjével győzték meg a zsűrit. Ők a Liszt Ferenc Zeneakadémián adnak jutalomkoncertet. Voksával a közönség egy intézeti koncert erejéig Lucia Cristina Iordachét hívta vissza, aki Felix Mendelssohn Bartholdy egyik műve mellett Bartók Béla op. 14-es Szvitjét adta elő.

 

A Román Zeneszerző Szövetségnek székházaként működő Cantacuzino Palota Aulájában 2016. május 12-én megtartott ünnepi záró koncerten a díjazottak gálája Bartók-estté alakult, méltóképpen újabb bukaresti eseménnyel járulva hozzá a Bartók-év sikeréhez. A gála kiemelkedő eseménye volt a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázó Vida Mónika Ruth koncertje. A fiatal zongorista bukaresti jelenléte kiváló alkalom az egyetemi hallgatók közötti tapasztalatcserére, illetve arra, hogy megünnepeljék a nemzetközi viszonyban élvonalbeli magyar felsőfokú zenei oktatási intézmény 140. tanévét. A Magyar Zene Fesztiválon megemlékeztek a hajdani Bács Lajosra is, arra a kiváló muzsikusra és személyiségre, aki a Magyar Zene Fesztivál létrejöttének egyik szellemi támogatója és állandó zsűritagja volt.