fbpx

Bartos Erikáé a Janikovszky-díj

Bartos Erika kötetei aligha hiányoznak a legkisebbek és a velük foglalkozó oktatási intézmények polcairól. A Pro Familiis-díjas írónő könyvei annak köszönhetik népszerűségüket, hogy meséivel megnyugtató, harmonikus világot közvetít. Eleinte a legkisebbeknek írt hétköznapjaikról, az őket leginkább foglalkoztató kérdésekről, bevezetve őket életük első éveinek hétköznapi helyzeteibe.

 

bartoserika.hu
Fotó: bartoserika.hu

Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm, diafilm és színpadi feldolgozás is készült. Művei több nyelven megjelentek, munkáját számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el. Több verseskötete is napvilágot látott. Verseit több zenekar is megzenésítette, klasszikus gyerekkari kórusművet is komponáltak szövegeire.

Bartos Erika pályája kezdetétől fogva aktívan foglalkozik súlyos betegségben szenvedő gyerekekkel. Karitatív könyveiért,sokrétű jótékony tevékenységéért miniszteri elismerést, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt oklevelét is átvehette, 2017-ben pedig Csillagbusz című kötetéért az Év Gyermekkönyve díjban részesült.

Budapest_titkai
Fotó: librarius.hu

Az építészmérnöki diplomával rendelkező írónő könyveiben hangsúlyos szerepet kap az épített környezet. A szerző a főváros építészetét is feldolgozta 2016-ban, a mesekönyvek világából kilépve építészeti albumot adott közre Budapest titkai címmel, saját grafikáival illusztrálva, amelyért elnyerte a Szép Magyar Könyv Verseny főpolgármesteri különdíját. Brúnó Budapesten című sorozatában a fővárost mutatja be gyerekszemmel.

janikovszky01_2

A kitüntetéssel járó kisplasztika

Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása

A Janikovszky Éva-díj eddigi birtokosa Marék Veronika író, illusztrátor, Alföldi Róbert színész, rendező, Lackfi János költő, Rigó Béla író, költő, Varga Márta, a Janikovszky Éva iskola igazgatója, valamint Nógrádi Gábor író.

Forrás: MTI, librarius.hu

Nyitókép forrása: Librarius

A rovat további cikkei