Nevezni önálló, új, eddig még nem előadott zeneművel lehet, amely Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusának egy tetszőleges témára írt variációja vagy parafrázisa ? közölte Mácsai János zenetörténész, zenekritikus, a pályaműveket elbíráló zsűri tagja a rendezvény november 13-ai sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: elsősorban kamaraműveket várnak.

borito
A tavalyi Beethoven Budán Fesztivál döntője

A zsűri elnöke Maros Miklós zeneszerző, Balog József zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, egyetemi tanár; Oláh Kálmán dzsessz zongoraművész, zeneszerző, egyetemi tanár; Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár és Mácsai János. A zsűri a döntését legkésőbb 2018. március 26-ig nyilvánosságra hozza. A díjazott művek ? az eredeti dalciklussal együtt ? a fesztivál május 2-i koncertjén hangzanak majd el. A fesztivál a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hangversenyével kezdődik majd a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébániatemplomban, ahol a C-dúr mise hangzik el. Az Új utak Beethovenhez című sorozat két ingyenes koncertjén ifjú tehetségek lépnek színpadra a Jókai Anna Szalonban és a Budavári Városházán, a Várkert Bazárban Beethoven-inspirálta feldolgozásokat mutat be a Jazzical Trio. Oláh Kálmán és a Budafoki Dohnányi Zenekar jazz-improvizációkkal várja a közönséget a MOM Kulturális Központban, Fülei Balázs, Lesták-Bedő Eszter és Szőke Zoltán korhű hangszereken adja elő Beethoven műveit. A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul, amely a Beethoven-szimfóniák sorozat 2. koncertje lesz az Orfeo Zenekar előadásában.

18358631_628337034036129_1399542450629596957_o
Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere

Nagy Gábor Tamás Budavár polgármestere az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: terveik szerint a Tabán moziban vetítéssorozatot indítanak, amelyen Beethoven életéről készült filmeket mutatnak majd be. Emellett felhívta a figyelmet a házi muzsikálásokra, amelyeknek I. kerületi nagypolgári lakások adnak majd otthont azzal a céllal, hogy szélesebb társadalmi befogadó közeget teremtsenek az eseménynek ? fogalmazott.

18320762_628337107369455_512542915613393767_o

A 7-12 perc hosszú pályamű apparátusa kötelezően zongora, valamint hegedű, brácsa és cselló, a vonós hangszerek közül legalább egy kötelező, de akár mindhárom szerepelhet. A hangszerek csak akusztikusan szerepelhetnek, elektronika nem használható. A jeligés műveket elektronikusan kell elküldeni a beethovenbudan@budavar.hu címre a pályázó szermélyes adataival együtt.

 

Forrás: MTI

Fotó: Czagány Balázs/Beethoven Budán Fesztivál facebook-oldala