fbpx

Beethovennel a szabadban

A Nemzeti Filharmonikusok Beethovennel a szabadban címmel ad koncertet három szombat este is júliusban a martonvásári Brunszvik-kastély kertjében.

Július 2., szombat

Az idei Beethoven-estek nyitókoncertje felejthetetlen zenei élményeket ígér. Az először felcsendülő darab, a Coriolan-nyitány még drámai hangvételű, de az utána következő művek már békés (D-dúr hegedűverseny), derűs, olykor humoros (II. szimfónia) színezetűek. A koncert szólistája Kállai Ernő világjáró virtuóz és elismert kamaramuzsikus lesz. Vezényel Kocsár Balázs, a hazai karmestertársadalom középgenerációjának prominense, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója.

Július 9., szombat

Az estet egy derűs bevezető, a Prométheusz-nyitány indítja, amit Beethoven 1801-ben komponált. Ezt követi a hat évvel később keletkezett C-dúr mise, ami nem nyerte el maradéktalanul megrendelője, II. Esterházy Miklós herceg tetszését. Zárásként pedig folytatódik a páros szimfóniák sora (IV. szimfónia), ami a másodikhoz hasonlóan szellemes, energikus és könnyed. A mise négy szólistája a hazai vokális előadóművészet élvonalát képviseli: Bakonyi Anikó, Megyesi Schwartz Lúcia, Szappanos Tibor és Kovács István. A koncert karmestere, Antal Mátyás szorosan kapcsolódik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar együtteseihez: a zenekarnak évtizedekig fuvolaművésze, a kórusnak negyedszázadon át karnagya volt.

Július 16., szombat

A Nemzeti Filharmonikusok zárókoncertjén két F-dúr mű keretez egy vokális kompozíciót. Az 1808-ban elkészült VI. („Pastorale”) szimfónia a falusi élet szépségét, ember és természet harmóniáját dicsőíti. Az 1812-ben keletkezett VIII. szimfónia a súlyos és erőteljes V., VI. és VII. után átmeneti visszatérés a klasszikus hagyományokhoz. A két páros szimfónia közé ékelődik az Ah! Perfido (Ó, hűtlen) című hangversenyária, amit a fiatal magyar énekesgeneráció kiemelkedő tehetségű tagja, Horti Lilla tolmácsol. A pulpituson Török Levente vezényel, aki a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen végzett, 2018 óta az Ulmi Színház első karmestere, 2021 nyarán pedig megnyerte a valenciai Llíria 1. Nemzetközi Karmesterversenyét.

Nyitókép forrása: Nemzeti Filharmonikusok

A rovat további cikkei