fbpx

Befejeződött a hollywoodi sztrájk, de a tiltakozásoknak még nincs vége

Újra munkába állhatnak az amerikai forgatókönyvírók május eleje óta sztrájkban álló tagjai, miután érdekképviseleti szervezeteik megállapodásra jutottak a filmstúdiókkal és streaming-szolgáltatókkal, de a legnagyobb filmszínész-szakszervezet továbbra is folytatja a tiltakozást.

A céh vezetősége egyhangúlag döntött a sztrájk felfüggesztéséről, 11.500 tagjuknak pedig október 9-ig kell szavazni a javasolt egyeztetések elfogadásáról. A három évre szóló megállapodás értelmében a nagy hollywoodi filmstúdiók és streaming-szolgáltatók – köztük a Walt Disney, a Warner Bros., a Discovery és a Netflix – béremeléseket, megemelt egészségügyi és nyugdíjjárulékokat biztosítanak produkcióik írói számára. A szerződésben foglalt kedvezmények becsült összértéke évi 233 millió dollár.

A stúdiók az írók védelmében emellett a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatban is vállaltak bizonyos garanciákat. Ezek szerint képviselőik évente legalább kétszer találkoznak a céh tagjaival, hogy megvitassák az MI használatára vonatkozó elképzeléseket a filmek fejlesztésében és gyártásában. Noha a forgatókönyvírók alkalmazhatják az MI-t a tartalomgyártás folyamatában, a stúdiók nem követelhetik tőlük a szoftver használatát, valamint az MI fejlesztésére sem használhatják fel az alkotók munkáit. Tudatniuk kell továbbá az írókkal, ha bármilyen tartalmat mesterséges intelligencia segítségével állítottak elő.

A megállapodás garantálja azt is, hogy a tévés produkciók esetében minimalizálják az írói gárdák létszámát, amelyet ezentúl az évadonkénti epizódszám határoz majd meg, miközben az alkotói minimálbér három év alatt több mint 12 százalékkal emelkedik. Emellett a tévéműsorok és -filmek az Egyesült Államokon kívüli sugárzása után járó jogdíj mértéke is emelkedik, a legnépszerűbb streamingműsorokért pedig bónuszt fizetnek a filmgyártók.

A forgatókönyvírói sztrájk lezárultával ugyanakkor még nem állt helyre a rend Hollywoodban. Az Egyesült Államok legnagyobb filmszínész-szakszervezete, a 160 ezer amerikai színészt tömörítő SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) ugyanis folytatja júliusban meghirdetett sztrájkját, amellyel a WGA tiltakozásához csatlakozott.

Nyitóképen a WGA és a SAG-AFTRA hollywoodi szakszervezetek tagjai és szimpatizánsai tüntetnek az HBO és az Amazon székháza előtt New Yorkban 2023. augusztus 22-én. Fotó: Fatih Aktas / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

A rovat további cikkei