A Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram részeként megvalósuló fejlesztés több mint 2,844 milliárd forintból, részben uniós támogatással, részben hazai forrásból idén őszig valósul meg. A kastély turisztikai célú fejlesztésének kiemelt célja, hogy gróf Széchenyi István örökségeként egy méltó nemzeti emlékhely jöhessen létre.

A rekonstrukciós munkálatok során az Öregkastély, a Széchenyi-szárny, a Virágház, a Pandúrházak, valamint a kastélypark újult meg. A kastélypark főbejáratánál álló két őrházban (Pandúrházak) jegypénztárt, információs pontot, múzeumshopot és mosdóhelyiségeket alakítottak ki.

A kastélyparkban egyebek mellett a barokk parter sétányait állították helyre, szökőkutat és tematikus játszóteret alakítottak ki. A kertbe ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket, világítótesteket helyeztek ki, öntözőrendszert telepítettek, valamint megújították az északi, falazott kerítést.

Az Öreg-kastélyban és a Széchenyi-szárnyban interaktív eszközökkel gazdagított kiállítást nyitnak meg a közeljövőben. Az Öreg-kastély épületében gépészeti, villamossági rendszereket újítottak meg, és tűzvédelmi rendszert építettek ki. A Széchenyi-szárnyban elbontották az utólagosan beépített kiszolgáló helyiségeket.

A földszinten egy gyerekfoglalkoztató kapott helyet, a déli traktusban irodákat, raktárakat, személyzeti helyiségeket, szerverközpontot és a biztonsági szolgálat helyiségét alakították ki. A Virágház kiszolgáló egységeinek és vizesblokkjainak korszerűsítése mellett az eredeti, nagy üvegfelületekkel rendelkező tér megmaradt, amely rendezvények, kiállítások lebonyolítására alkalmas.

Az épületek és a kastélypark építés-kivitelezési feladatait a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és a ZÁÉV Zrt. közös konzorciumban végezték. A közlemény szerint gróf Széchenyi István valamikori kastélya hazánk egyik kiemelkedő, nemzettörténeti értelemben emblematikus értéke, és Széchenyi kora óta nem volt példa ilyen mértékű fejlesztésekre a kastélyegyüttesben. A beruházás alapkövét 2021 januárjában tették le.

Fotók: MTI/Filep Tamás