A Nógrád vármegyei Hollókőn az Ófalu gasztronómiai élményközponttal gazdagodik, a falu fölé magasodó várban egyedi, interaktív tartalmakat alakítanak ki; a fejlesztés 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Széchenyi 2020 program Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) pályázatán – erről Hollókő önkormányzata tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

A hollókői ófalu a turisztikai fejlesztés projektzáró rendezvényének napján, 2023. november 13-án. MTI/Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter

A beruházás eredményeként néhány éven belül évi 30 ezerrel nőhet a látogatók száma írták a közleményben, hozzátéve, hogy a falu turisztikai terheltsége nem nő, mert a fejlesztéseknek köszönhetően csökken a szezonalitás. A munkában az önkormányzat konzorciumi partnere volt a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft., a Visit Hungary Nonprofit Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A pályázat célja volt, hogy a szezonalitásnak kevésbé kitett vonzerő jöjjön létre az 1987-től világörökségi címmel rendelkező Ófaluban és környezetében. Mint ismertették: az Ófalu főutcáján, a jelenlegi Vár Étterem helyén és környezetében gasztronómiai élményközpont létesült palóc gasztrotörténeti kiállítótérrel, főzőiskolával, kiszolgálóhelyiségekkel.

A várat az állagmegóvás mellett számos interaktív látványelemmel gazdagították, így lehetőség van például tabletes idegenvezetésre a vár teljes területén. Az interaktív vártörténeti kiállítás mellett középkori szabadulószoba is várja a vendégeket, akik újonnan kialakított látogatói útvonalon járhatják be a vár minden szintjét.

A beruházás része volt a Dr. Román András Látogatóház bővítése, a Masinás Vendéglő és a Millenniumi Emlékpark fejlesztése, valamint a parkoló bővítése. Hollókő Román András közreműködésével került műemlékvédelem alá. Az ő tiszteletére épült meg 2005-ben a nevét viselő látogatóház, amely információs és felfrissülési pont, az épület rendezvényeknek is otthont ad. Az eddigi parkolót további 57 személygépkocsinak elegendő hellyel, illetve két akadálymentes, családi parkolóval 257 férőhelyesre bővítették.