A forgatókönyvíró-rendező felidézte, hogy az Édent januárban kezdték el forgatni Lana Baric horvát színésznő, Daan Stuyven belga rockzenész és Bocskor Salló Lóránt főszereplésével. A magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készülő alkotás egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki különleges kórral küzd: gyakorlatilag mindenre allergiás, ami a modern világgal együtt jár, ezért teljes elszigeteltségben él. A rendező elmondta, hogy a történetben leginkább a nő izolációja érdekelte, az, hogy mit hoz ki egy ilyen helyzet, betegség valakiből, valamint hogyan tud ebből az elszigetelt világból kapcsolatot kialakítani. A történet elsősorban a két főszereplő kapcsolatáról szól.

KocsisAgnes
Kocsis Ágnes
Fotó: imdb.com

 

?Ez az elszigeteltség és magány egyfajta metaforája annak, hogy merre tart vagy tarthat a világ, ha nem figyelünk oda? ? fűzte hozzá, hiszen úgy véli, a körülöttünk lévő, felgyorsult modern világban a technikai eszközök fejlődésének nagyon sok pozitív hozadéka van, de érdemes elgondolkodni azon, hogy ezeknek az egyénre és a természetre milyen hatással vannak, és hogy a természet rombolása hogyan hat vissza ránk. Kocsis Ágnes elmondta, hogy a férfi főszereplővel, aki még soha nem játszott korábban filmben, rengeteget próbáltak. Brüsszelben a zenésszel egy külön coach is foglalkozott, majd Budapesten folytatták a munkát a rendezővel, és csak ezt követően majd kezdődtek a közös próbák a horvát színésznővel. ?Daan bár nem színész, a hangja nagyon képzett és a beszédhangja is nagyon jó volt, ezért sajnálom, hogy szinkronizálnunk kell őt. A két főszereplő pedig kifejezetten olyan karakterek, akiket kerestem és nagyon jól is passzoltak egymáshoz. Találtunk ugyan a szerephez illő magyar színészeket is, de igazán összeillő pár nem volt. Amikor bejöttek a koproducerek, kérték, hogy legyen külföldi szereplő, így döntöttünk végül mellettük? ? fejtette ki.

 

Kocsis Ágnes elmondta azt is, hogy most kezdődik az utómunka, többek közt a vágás, a vizuális effektek hozzáadása, a hangutómunka, és ez majdnem egy évig tart. A rendező azt is elárulta, hogy tervei szerint a következő filmje Szécsi Pál életét dolgozza majd fel. Az Éden a tervek szerint 2019 második felében kerül a magyar mozikba a Mythberg Films gyártásában, a Mozinet forgalmazásban. A film forgatását a filmalap 440 millió forinttal támogatta. Kocsis Ágnes az ELTE Bölcsészettudományi karán lengyel, esztétika és filmelmélet szakon végzett és két szemesztert töltött a krakkói Jagiello Egyetem filmfakultásán, 2003-ban pedig egy évet a római Scuola Nazionale del Cinema ösztöndíjas hallgatója volt filmrendezés és forgatókönyvíró szakon. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2005-ben szerzett diplomát.

Pal_Adrienn
Pál Adrienn
Fotó: port.hu

 

Első nagyjátékfilmjét, a Friss levegőt az 59. cannes-i filmfesztiválon, a Kritikusok Hete szekcióban mutatták be, majd az Európai Filmakadémia Discovery Award kategóriában jelölte a legjobb 4 film közé. A Friss levegő több mint 80 nemzetközi filmfesztiválon vett részt és 14 díjat nyert. A vírust című rövidfilmje ugyanabban az évben 3. díjat nyert a cannes-i filmfesztivál Cinefondation szekciójában. Pál Adrienn című második nagyjátékfilmje megkapta a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége, a FIPRESCI díját a 63. cannes-i filmfesztiválon, az Un Certain Regard szekcióban, majd 20 díjat nyert különböző nemzetközi filmfesztiválokon. A rendezőt 2011-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

 

Forrás: MTI