fbpx

Befektetőket hív partnerül a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány

A zenei élet kiválóságainak összefogásával magyar mesterhangszereket ajánl befektetésre a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány. A cél a meglévő hangszerpark bővítése, ezáltal fiatal művészek támogatása. Az alapítóhoz, Fischer Ádámhoz többek közt Kovács János és Vásáry Tamás karmester, valamint Oláh Vilmos és Rolla János hegedűművész és José Cura világhírű tenor is csatlakozott.

Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője 2018-ban vehette át a Prima Primissima-díjat, amelynek honoráriumát 2019-ben felajánlotta az általa létrehozott alapítvány működtetésére. A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány missziója

a világon is unikumnak számító magyar hegedűművészet és hegedűkészítés propagálása és támogatása hazai és nemzetközi szinten, ezzel együtt pedig fiatal zenei tehetségek mentorálása.

Az alapítvány magyar hangszerkészítők mesterhegedűinek használatát biztosítja a pályakezdő művészek számára, akiknek sorsfordító lehetőség olyan minőségű hangszerhez jutni, amely eszköz lehet a legmagasabb színvonalú felkérések elnyeréséhez.

„A mesterhangszereknek rendkívüli jelentőségük van egy szólista vagy egy zenei együttes hangzásképzésének fejlesztésében. A jó hangszer nemcsak jobban szól, hanem a muzsikusok személyiségére is visszahat – mondja Fischer Ádám.

– Egy mesterhangszer művészi és technikai szinten is gazdagabb megoldási lehetőségeket biztosít a zenésznek, ezáltal a fantáziát, a művészi igényességet is fejleszti.

A hangszer hozzásegíti a zenészt ahhoz, hogy olyan képességeket fedezzen fel saját magában, melyekről korábban fogalma sem volt.”

Oláh Vilmos. Fotó: Gordon Eszter

A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány 2022-től befektetőket hív partnerül. A mesterhangszerbe történő műtárgybefektetés szimbóluma mindannak, amit a magyar klasszikus zene képvisel: kulturális jelentőség, évszázados hagyomány, nemzetközi szintű elismertség.

A patronálni kívánt művészek és a legmagasabb minőségű hangszerek kiválasztásáról szakmai grémium dönt.

Fischer Ádám mellett részt vesz a folyamatban Oláh Vilmos Emmy-, Liszt-, Lajtha- és Dohnányi-díjas hegedűművész, az alapítvány kurátora, Vásáry Tamás, A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, Kovács János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, José Cura világhírű operaénekes, zeneszerző, karmester, Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész, érdemes művész, Riccardo Frizza karmester, Szecsődi Ferenc, Liszt-díjjal kitüntetett hegedűművész, érdemes- és kiváló művész, valamint Tachiki Shigeru brácsaművész, a JASTA elnöke.

A hangszerbe történő befektetések értéke minimum hússzorosára nőtt az elmúlt évtizedekben a nemzetközi színtéren is.

Egy 1984-ben 1 millió dollárt érő Stradivari-hangszer 2022-ben körülbelül 25 millió dollárt ér.

Vásáry Tamás az alapítvány missziójával kapcsolatban kiemelte: „Kodály Zoltán a mai napig a legkiválóbb muzsikus és humanitárius példa az életemben. Amikor a karrierem kezdetén zongorát vásárolt számomra, olyan lehetőségek tárházát nyitotta meg, amelyek a legmagasabb céljaim eléréséhez elengedhetetlenek voltak. A Deutsche Grammophon lemezszerződés, a brüsszeli Erzsébet Királyné Zenei Verseny eredménye, a berlini, bécsi, londoni és New York-i

hangversenyek sorozata elképzelhetetlen lett volna a Kodály-hangszer nélkül.
Vásáry Tamás. Fotó: Kultúra.hu/Hartyányi Norbert

Nagyon boldoggá tesz a Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány kezdeményezése, amely kiváló fiatal művészeket hozzam hasonló módon segít pályájuk kiteljesedésében, legmagasabb művészi céljaik elérésében. Ezért csatlakoztam művésztársaimhoz.”

A Mesterhegedűt a Ringnek Alapítvány tervei között országos és határon túli hangszerismertető turnék szervezése, a 2023/2024-es évadtól pedig világkörüli turnék megvalósítása is szerepel, valamint a befektetői kör bővítésén túl a támogatandó fiatal művészek bemutatása és a magyar hangszerek megismertetése a támogatói körökkel.

A rovat további cikkei