A Média Építészeti Díja eddigi kiírásain 3000-nél több építész vett részt 654 épülettel és 675 tervvel, számukra pedig 140 elismerést osztottak ki. A cél a kortárs építészet csúcsteljesítményei, a kortárs építészeti gondolkodás szélesebb körű bemutatása.

A kolozsvári Nadasan 2. családi ház
Forrás: epiteszforum.hu

A szakmai újságírókból álló médiazsűri elnöke Bagi László lesz, mellette Csernátony Dóra, Eszes Andrea, Földes András, Ficsor Benedek, Rajcsányi Gellért és Vincze Miklós foglalnak helyet a testületben. A szakmai zsűriben Lévai Tamás építész, valamint Somogyi Krisztina és Kovács Dániel dolgoznak majd.

A Fatimai Szűz alsószentiváni zarándokhelye
Forrás: epiteszforum.hu

Ezúttal 51 épületet és 86 tervet neveztek alkotóik, ezekből nemzetközi előzsűri válogatta ki azt az 5-5 tervet, amely a fődíjakért indulhat.

Az épület kategóriában öt nagyon különböző helyszínen megvalósult, egymástól merőben eltérő projektet választott ki a nemzetközi zsűri.

A Beszterce tér részlete
Forrás: infonograd.hu

A kategória döntősei a salgótarjáni Beszterce tér felújítása (Holló Mátyás – indelab, Madarász Dóra – Landspect, Baróthy Anna – S39 Hybrid Design), a MOME campusfejlesztésének 3. üteme (Csillag Katalin és Gunther Zsolt – 3h építésziroda), a Vizafogó Tagóvoda felújítása és bővítése (Nagy Csaba, Pólus Károly és Tőrös Ágnes – Archikon), a kolozsvári Nadasan 2. családi ház (Péterffy Miklós), valamint a Fatimai Szűzanya alsószentiváni zarándokhelye (Gutowski Robert).

Vizafogó Tagóvoda
Forrás: epiteszforum.hu

A terv kategória finalistái: szociális bérlakások társasháza a Józsefvárosban (Krizsó Bernadett), Ételszínház Kisvárdán (Mártha Anna), a Jászberényi Strand- és Termálfürdő fejlesztése (Tábi Sára), a nagykárolyi Roma Inkubátor Liget (Tóth Tünde), valamint a Bajusz Csaba, Salacz Ádám és Vadász Balázs által a Budakalász Magja 2018 tervpályázatra benyújtott anyag.

A Média Építészeti Díja két fődíjának, közönségdíjainak és különdíjainak nyerteseit november 8-án nyilvános gálaesten jelentik be.

Nyitókép: Vizafogó Tagóvoda, forrás: epiteszforum.hu