Online eseményen jelentették be a kortárs magyar festészetet reprezentáló XIX. Táblakép-festészeti Biennálé idei díjazottjait szombaton.

Kozma József, a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke felidézte, a Táblakép-festészeti Biennálét 1983 óta szervezik meg Szegeden, a Nyári Tárlattal éves váltásban. A kiállítást immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Reök-palotában.

Szeged városának díját idén Verebics Katalin festőművésznek ítélte oda a zsűri – közölte az elnök.

Nátyi Róbert, a Regionális Összművészeti Központ (Reök) vezető kurátora emlékeztetett rá, az előző biennálét a pandémia miatt csak az online térben rendezhették meg, így négy évnek kellett eltelnie, hogy ismét a Reök-palota szecessziós épületében mutathassák be a kortárs magyar festészet több mint száz alkotását.

A művészettörténész kifejtette, a központban az elmúlt másfél évtizedben végzett következetes munka eredményeként Szegeden a magyar kortárs művészet iránt elkötelezett intézmény jött létre, a Táblakép-festészeti Biennálé pedig egyre inkább a mai hazai festészetet reprezentáló tárlattá vált.

A vasárnapig látható kiállításon bemutatott mintegy 120 festményt több mint hatszáz jelentkező – az elmúlt két évben készült – alkotásai közül választották ki. A díjak odaítélése során a szakmai zsűri sokféle szempontot értékelt: egyaránt tekintettel voltak a művészek életpályájára, a bemutatott alkotások újszerűségére, a festők stílusteremtő képességére és arra is, ha műveikkel aktuális eseményekre reagáltak – mondta Nátyi Róbert, aki hangsúlyozta, a díjazottak a magyar festészet élmezőnyébe tartoznak.

A Reök elismerését Fürjesi Csaba festőművésznek ítélte oda a zsűri, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat díját Pirk László érdemelte ki. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismerésével pedig Ázbej Kristófot jutalmazták – közölte a kurátor.

Nyitókép forrása: Reök Szeged