A február 19-i budapesti és a 21-i pécsi előadások a Müpa, a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. koprodukciójában valósulnak meg.

A bel canto műfaját gyakran „opera lightként”, azaz igen könnyed operarészletekként emlegetik, időnként már-már el is emelik az opera talajáról. Holott a „szép éneklés” se nem könnyű, se nem feltétlenül könnyed. A bel canto az operairodalom önálló korszaka, egyben iskolája, amely külön eszményt állított a műfaj művelői elé, amennyiben a tökéletes dallamformálást helyezte az előadás középpontjába. A nemesen formált dallamon, az előadó kiváló hanganyagán, iskolázottságán túl a „szépség” abban is rejlik, hogy az énekhangot szinte hangszerként kezeli, így az emberi hang mozgékonyságán, a hangképzés kiegyenlítettségén, virtuozitásán alapul.

Bellini, Donizetti és Rossini operáiból kapunk ízelítőt a koncerten három nemzetközi sikereket arató művész jóvoltából. Az orosz Lidia Fridman 1996-ban született Szamarában. Tanulmányait előbb hazájában végezte – megfordulva többek közt Jelena Obrazcova szentpétervári kurzusain is –, majd a velencei Benedetto Marcello Konzervatóriumban fejezte be. Európa-szerte sikereket arat, 2021 novemberében a Müpa Lucrezia Borgia-produkciójának címszerepét bravúros beugrással abszolválta.

A sokoldalú és virtuóz amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee mögött több évtizedes nemzetközi pályafutás áll. Életkorban kettejük között helyezhető el az est bariton közreműködője, Gyungmin Gwon, a 2022-es moszkvai Competizione dell'Opera elnevezésű nemzetközi verseny első helyezettje, valamint a Müpa különdíjasa, aki dél-koreai származásával teszi valóban nemzetközivé a koncert palettáját. A Detmoldi Zeneművészeti Főiskola neveltje számos nemzetközi versenyen ért el előkelő helyezést, a kritika elragadtatással méltatja teljesítményét.

A hangversenyen közreműködő Pannon Filharmonikusokat az európai operaszínpadokon otthonos német karmester, Nikolas Nägele dirigálja, aki korábban a Berlini Deutsche Oper karnagyaként is működött, a Müpa közönsége pedig a 2021-es Rossini-gála Müpa Home közvetítésén találkozhatott vele. A pécsi zenekar évek óta kitűnő zenei partnere az opera műfajában kiemelkedő fellépő művészeknek, alkotóknak. Február 19-én a Müpában 19:30-kor, február 21-én a pécsi Kodály Központban 19 órakor kezdődik az előadás, jegyek a jegypénztárakban személyesen és online is kaphatóak.

Nyitókép: Lawrence Brownlee. Fotó Shervin Lainez