fbpx

Belgium német ajkú közössége ajándékozta idén a brüsszeli karácsonyfát

Felállították a karácsonyfát a brüsszeli főtéren, az idei fenyőt Belgium német ajkú közössége ajándékozta a fővárosnak.

A brüsszeli Grand Place-t díszítő, csaknem 40 méter magas és mintegy öttonnás karácsonyfát szerdán vágták ki a kelet-belgiumi Raerenben, Liege tartomány kilenc német ajkú településének egyikében. A karácsonyfa megérkezésével hivatalosan is megkezdődött az ünnepi időszak Brüsszelben.

A nordmann típusú fenyő egy magánház kertjében állt, az éjjel szállították a belga fővárosba. A brüsszeli önkormányzat tájékoztatása szerint a fát az 1980-as években ültették. A több mint negyvenéves fenyő azonban kinőtte a kertet, és veszélyt jelentett a ház épségére is. A fenyőt 600 pezsgőszínű gömbdísszel és két kilométernyi LED-fényfüzérrel díszítik fel.

A brüsszeli Grand Place-on 1954 óta lehetőség szerint minden télen karácsonyfa teszi teljessé a város ünnepi hangulatát. A fenyőfa az immár szintén hagyományosan felépített betlehemi jászol szomszédságában áll. Ezzel egy időben karácsonyi vásár nyílik Brüsszel történelmi belvárosában. A vásár január első hétvégéjéig látogatható. A karácsonyfa szintén a jövő év elejéig díszíti a brüsszeli főteret.

A mintegy 78 500 fős belgiumi német ajkú közösség az ország Vallónia nevű régiójának keleti részében él. Létszámát tekintve a német a legkisebb az országban élő három, a francia nyelvű, valamint a flamand nyelvű belgiumi közösség közül. A belgiumi német ajkú közösség a másik két közösséghez hasonlóan saját parlamenttel és kormánnyal rendelkezik, és a német a hollanddal és a franciával együtt hivatalos nyelv az országban.

Nyitókép: Belga via AFP/Hatim Kaghat

A rovat további cikkei