DBZOL20180406003

Az emberi erőforrások minisztere szerint a történelem során mindig a szabadság, a szabadságvágy kötötte össze a romákat és nem romákat Magyarországon. Mindannyiunk felelőssége, hogy a cigány-magyar együttélés sikertörténet legyen ? mondta a politikus. Majd hozzáfűzte: a magyar állam kötelessége, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa a romák integrációjához.

DBZOL20180406019

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta: 1956-ról még sok minden elmondásra vár, így a Magyarország szabadságért fegyvert fogó, elesett, börtönt szenvedett és meghurcolt cigány honfitársaink történetei is. 1956 az egységes magyar hazafiasság szimbóluma, hősei nem pusztán példaképek, hanem mércék is ? emelte ki Schmidt Mária, aki szerint a ma emberének szerényen és alázattal, de a forradalom hőseihez kell mérnie magát. Az ?56-os Emlékbizottság kezdeményezésére kibocsátott bélyegeken Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész alkotásai láthatóak Hrozova Erzsébetről, Csányi Sándorról, Dilinkó Gáborról, Cziffra Györgyről, Fátyol Istvánról, Dandos Gyuláról, Szabó Ilonáról (?Kócos?), Kolompár Mátyásról, Kóté Sörös Józsefről és Strausz Károlyról. Schmidt Mária hangsúlyozta: a Szentandrássy István képei értő és érzékeny ábrázolásai 1956 cigány hőseinek.

?A romák jó hazafiák, imádjuk ezt az országot? ? fogalmazott Szentandrássy István az ünnepségen, ahol jelen voltak az 1956-os cigány hősök családtagjai, a roma szervezetek képviselői, állami tisztviselők, valamint Schmitt Pál volt köztársasági elnök is.

DBZOL20180406011

Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a posta 1991-ben, 1996-ban és 2016-ban is adott ki bélyeget 1956 emlékére, ám most először kerültek a bélyegre a forradalom hőseinek ábrázolásai. A 10 darabos sorozat 50 ezer példányban került forgalomba. A bélyegeket Elekes Attila tervezte ? fűzte hozzá. Az eseményen a Romengo együttes zenélt, valamint levetítették Joka Daróczi János Fátyol Istvánról készített portréfilmjét.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán/MTI