Magyarország kormánya az 1989–1990-es rendszerváltoztatás évfordulójára emlékévet hirdetett 30 éve szabadon elnevezéssel. Az emlékévhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány együttműködést kezdeményezett a Magyar Postával, és egy éve a rendszerváltoztatás folyamatában jelentős szerepet vállaló személyiségeket ábrázoló kisbélyegívet bocsátottak ki.

Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a Magyar Posta az elmúlt 150 évben több mint 5550-féle bélyeget bocsátott ki.

A kisív bélyegei az első szabadon választott kormány időközben már elhunyt tagjai közül mutatnak be kilenc főt: Antall József miniszterelnököt, Balsai István igazságügyi minisztert, Für Lajos honvédelmi minisztert, Gerbovits Jenő tárca nélküli minisztert, Győriványi Sándor munkaügyi minisztert, Horváth Balázs belügyminisztert, Mádl Ferenc tárca nélküli minisztert, Nagy Ferenc József földművelésügyi minisztert és Rabár Ferenc pénzügyminisztert. A tizedik bélyegen az ülésterem, a borítékon pedig az Országház épülete látható. Az alkalmi bélyegző a szavazat leadásának pillanatát örökíti meg.

Az Elekes Attila André bélyegtervező grafikus tervei alapján készült kisívet az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta húszezer példányban.

Kép: 30eveszabadon.hu