Egy manhattani bíróság csütörtöki ítélete szerint bemutathatják a Vape: The Musical című zenés produkciót, amelyet szerzői jogi kifogások miatt pereltek be a hetvenes években született Grease című musical és a belőle készült filmklasszikus szerzői.

A bíróság megállapította, hogy az atlantai társulat, amely a Vape című darabot színre állította, megváltoztatta a Grease című musicalt: a metoo-korszakba helyezte át a történetét, és a nőgyűlölő tendenciákat leplezte le.

A Grease 1972 és 1980 között futott a Broadwayn, a John Travolta és Olivia Newton-John főszereplésével forgatott filmet pedig 1978-ban mutatták be. A Grease Danny Zuko és Sandy Olsson (a musicalben Dumbrowski), valamint barátaik története, akik a 1950-es évek végén a Rydell középiskola végzős évfolyamába járnak.

A Vape átvette a szereplőket, a története is hasonló, ugyanakkor számos ponton különbözik is.

A mai tinédzserek szlengjét használja, paródiává változtatja, hogy a 30-nak kinéző kamaszok folyton dalra fakadnak és táncra perdülnek, és bírálják a Grease happy endjét, amikor Sandy külseje mindenestül megváltozik, hogy elnyerje Danny szívét. 

A bíróság ítélete szerint miközben a Vape megtartotta a szereplőket és a sztorit, megváltoztatta a forgatókönyvet és a dalokat, valamint rávilágított, hogy a Grease korszaka óta hogyan alakultak s maradtak meg a nőgyűlölő tendenciák. A bíró kiemelte, hogy

a Vape nem sért szerzői jogokat, mert a Grease paródiáját fogalmazza meg.

A Grease szerzői, Jim Jacobs és Warren Casey 2019-ben perelték be a Vape produkciót, és sikerült elérniük, hogy levegyék a műsorról a darabot.

Nyitókép: a Grease hivatalos Facebook-oldala. Forrás: Paramount Pictures