fbpx

Bemutatják az első dinoszauruszkövületet, ami az aszteroida becsapódásához kapcsolható

David Attenborough egy BBC-dokumentumfilmben mutatja be az első dinoszauruszfosszíliát, amely kutatók szerint a nagy kihalást okozó aszteroida becsapódásához kapcsolható.

A kitűnő állapotban megmaradt, megkövesedett dinoszauruszlábat, amelyen bőr is maradt, 2019-ben az Egyesült Államok Észak-Dakota államában fedezték fel a Tanis fosszilis lelőhelyen, számos más lelettel együtt. A tudósok szerint

a leletek ahhoz a naphoz köthetők, amikor 66 millió évvel ezelőtt egy óriási aszteroida becsapódott a Földbe. A katasztrófa vezetett a dinoszauruszok tömeges kihalásához.

A BBC három éven át forgatott Tanisban. A dokumentumfilmet, amelynek David Attenborough a narrátora, április 15-én mutatja be a BBC One. A természettudós beszámol a felfedezésről, és számos olyan leletet is bemutat, amelyek először kerülnek nyilvánosságra. Ezek között látható majd a rendkívüli dínólábkövület is.

A tanisi feltáráson halak maradványait is megtalálták, amelyek a becsapódás törmelékét lélegezték be. A leletek közé tartozik egy fadarabbal felnyársalt fosszilis teknős, kisemlősök maradványai és az általuk készített odúk, egy szarvas triceratopsz bőre, egy pteroszaurusz embriója a tojásában, valamint egy darab magából a becsapódott aszteroidából is. „A lelőhelyen talált számtalan részlet pillanatról pillanatra mesél arról, hogy mi történt, szinte úgy, mintha egy filmben látnánk. A kőzetoszlop, a fosszíliák vizsgálata visszarepít bennünket arra a napra” –magyarázta Robert DePalma, a Manchesteri Egyetem végzős hallgatója, a tanisi ásatások vezetője.

Az már széles körben elfogadott elmélet, hogy 66 millió éve egy nagyjából 12 km átmérőjű, űrből érkezett kőzet csapódott be bolygónkba, ami a legutóbbi tömeges kihalást okozta. A becsapódás helye a Mexikói-öbölben volt, mintegy 3000 kilométerre Tanistól, de a pusztítás messze és széles körben érezhető volt.

A BBC által megszólaltatott szakértő szerint

a dinoszaurusz, amelynek a lábát találták meg, egy thescelosaurus volt.

Ennek a dinoszaurusznak a bőréről korábban nem volt adat, de a lelet bizonyítja, hogy pikkelyes volt, és nem tollas. A szakember úgy vélte, a fosszília alapján az állat lába hirtelen szakadt le, mivel betegségnek vagy harapásnak nincs nyoma, és a dinoszaurusz valószínűleg azonnal elpusztult. Azonban azt nem látta igazoltnak, hogy ez a becsapódás napján történt volna. A Tanisban dolgozó kutatók szerint viszont a végtagnak az ásatási üledékben való elhelyezkedése arra utal, hogy a dinoszaurusz valóban az aszteroida becsapódásának napján, az azt követő kataklizma közvetlen következményeként pusztult el.

Nyitókép: David Attenborough. Forrás: Photo Silverback Films

A rovat további cikkei