Szeptember 20-án, kedden nyílik az idei évad első kiállítása. A 2022/2023-as évadban a tér a tárlatok hívószava. A sorozat az „Összeérzések” címet viseli. Az évadban a tér rejtélyeit kutatják. Öt kiállítási egységben a tér ki- és átalakításának szemléletével, a közvetlen alkotás sokféle megtapasztaltatásával foglalkoznak arra törekedve, hogy az alkotótérré alakított kiállítóterem esztétikája inspiráló, kísérletező tevékenységeket, a nézői komfortból való kimozdulást szolgálja. A spontaneitás, az improvizáció, a szürrealizmus kap teret a galériában.

Az archaikus világmodellben a tér életre kel, lélekkel van felruházva, és a tér és idő együtt működik. A tér nemcsak úgy keletkezhet, hogy elválik valamitől, hanem sokkal inkább kibontakozik, kiterjed, belülről kifelé kibontódik.

„Első állomásunk a törpék és az óriások földjére vezet, ahol jól megférnek egymással méretben nagyon különböző lények. A törpék apró termetűek, leginkább természetfelettiek, akik között vannak barátságosak, jóságosak, gonoszak, veszélyesek, kifürkészhetetlenek, makacsok is. Lakhatnak barlangban, erdőben, hegyoldalak üregeiben. Többek között a föld és az ásványi birodalom őrei is lehetnek ők. Az óriások gigászi méretű emberformájú lények, akik lehetnek védelmezők és ellenségesek is. Általában a természet brutális erőit személyesítik meg, fizikai erejük félelmetes” – áll az ajánlóban.

A kiállítás szeptember 20. és október 30. között látogatható.

Újra jön a Babusgató

Elérkeztek szeptember azon napjai, amikor a legapróbbakat várják a játszószínházba, ugyanis szeptember 23-án, 25-én és 26-án újra lesz babusgató foglalkozás.

A játékfoglalkozáson olyan teret, a térben cselekvésre ösztönző lehetőségeket hoznak létre, melyben egyfajta „univerzumi” rétegződésben élheti meg a csecsemő és a kisgyermek a maga teljességét. A foglalkozások 60 percében arra törekszenek, hogy szelíd eszközökkel örömöt sugárzó, bizalmat árasztó játéktérben játsszanak a babával és szüleivel. Alkalom nyílik különleges játékszereket vizsgálni, mások játékéba bekapcsolódni, mozgásos mondókákra mozgolódni, egymást megkeresni és énekelni. Semmi nem kötelező. Öt felnőtt játszó szabályozza az idő lüktetését, és egy muzsikus szolgáltatja a zenei atmoszférát.

Hoppláda – az évad első bemutatója

Szeptember 25-én, vasárnap mutatják be az évad első premierjét, a Hoppládát.

Paul Maar művét Kiss Gergely Máté, a Csokonai Színház színművésze állítja színpadra, aki színészként több előadásban is dolgozott már a Vojtinában, nagyon jól ismeri a társulatot, most pedig rendezőként mutatkozik be. Csata Zsolt – szintén a Csokonai Színház színésze – pedig első alkalommal dolgozik a bábszínházban, így egy egészen izgalmas alkotócsapat mutatkozik be a nagyszínpadon.

A Hoppláda tele van humorral, bohóctréfákkal, de sokkal mélyebb, a gyerekeket zsigeri szinten érintő témákról is beszél, mint például a barátság vagy az irigység.

Fotók: Vojtina Bábszínház