Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű művész.

„A Kaposfest ereje a támogató közönségében van, ezért fontos célunk és küldetésünk a komolyzene új közönségének kinevelése amellett, hogy őrizzük a hagyományainkat. Tizenhárom éve olyan hangversenyeket kínálunk, amelyek a világ legjelentősebb koncerthelyszínein elérhetők. Az ország kulturális életében kiemelt jelentősége van annak, hogy mindez nem a fővárosban, hanem Kaposváron valósulhat meg” – fogalmazott Hornyák Balázs fesztiváligazgató.

Várdai István

A magyar zenei élet élvonalából a világhírű művészeti vezetők, Baráti Kristóf és Várdai István mellett fellép a Junior Prima díjas Pusker Júlia, a bázeli Zeneművészeti Főiskola professzora, Fejérvári Zoltán, Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Kristóf Réka, a Nemzetközi Anton Rubinstein Verseny győztese, valamint a Virtuózok tehetségkutatóból ismert TanBorEn Trió is.

Baráti Kristóf
Fotó: Marco Borggreve

Számos, nemzetközileg tekintélyes művész is ellátogat hazánkba a fesztivál erejéig, köztük a Latin Grammy-díjas zongoraművésznő, Edith Peña és férje, Alexei Volodin világhírű zongoraművész, a fiatal kora ellenére már két kiemelkedő díjjal – Jascha Heifetz verseny első hely, valamint a Kronberg Akadémia Prinz von Hessen-díja – büszkélkedő Javier Comesaña Barrera hegedűművész, a fiatalon, Sir Yehudi Menuhin irányítása alatt tanult Kirill Troussov, korosztálya legkiemelkedőbb hegedűművésze, a Csajkovszkij-verseny győztese, Ivan Karizna, Liisa Randalu, a Kronberg Akadémia és a Frankfurti Zene- és Előadó-művészeti Egyetem tanára, valamint a hihetetlen energiával rendelkező Jennifer Stumm, aki nemcsak kiemelkedő brácsaművészként tevékenykedik, hanem a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetem professzora és a São Paulo-i Ilumnia Fesztivál igazgatója egyaránt.

Két koncerten is közreműködik hazánk nemzeti zenekara, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a fesztivál második felében pedig ellátogat Kaposvárra a világhírű, négy csellistából álló Polish Cello Quartet is, akik előadásaiban magyarországi bemutatók is szerepelnek. Az esti hangulatot Sárközy Lajos és zenekara színesíti majd.

Augusztus 13-án workshopokkal, zenei műhelyek bemutatkozásával, nyilvános próbákkal és mesterkurzusokkal várják az érdeklődőknek.  Augusztus 15-én egész nap szól a zene Kaposvár közterein és a rendezvény központjaiban egyaránt, kora este pedig a város főterén Georges Bizet és Rogyion Scsedrin Carmen-szvitje hallható a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a TanBorEn Trió közreműködésével, Várdai István vezényletével. Később Horváth Charlie és a Charlie Band koncertje látogatható.

A fesztivál idején a teljes kaposvári szállás- és gasztronómiai élet felpezsdül, és kifejezetten ezekre a napokra különlegességekkel várják a városba érkezőket.

Képek forrása: Kaposfest