fbpx

Bemutatták a Batthyány-Strattmann László életéről szóló dokumentumfilmet

Boldog Batthyány-Strattmann László címmel dokumentumfilmet forgatott Kiss Stefán Mónika a „szegények orvosaként” ismertté vált és több ezer ember látását megmentő Batthyány-Strattmann László életéről; az 50 perces alkotást pénteken mutatták be Budapesten.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a premier előtt mondott köszöntőjében felidézte: 20 évvel ezelőtt avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa Batthyány-Strattmann Lászlót életútjának elismeréséül. Mint fogalmazott, az évforduló „arra világít rá, hogy a keresztény emberek összefogása mennyire szükséges a mai világban”. Mint kiemelte: Batthyány-Strattmann László jelszava a „Hűséggel és szeretettel” volt, életútja ma is példát mutat mindannyiunknak emberségből, önzetlenségből.

Balog Zoltán református püspök, az esemény fővédnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta: Batthyány-Strattmann Lászlót életművében az „orvostudomány eszközeivel való gyógyítás és a lélekkel, Isten lelkével való gyógyítás” nem egymásnak alternatívái voltak, hanem összetartoztak. „Ha a leginkább szenvedő emberekben nem fedezzük fel a megkínzott Istennek az arcát és nem úgy segítünk, mintha Krisztusnak tennénk jót, akkor nem vagyunk jó keresztények” – hangsúlyozta a református püspök.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy „ezekben a nehéz időkben” külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.

Az eseményen Batthyány-Schmidt Margit, az alapítvány elnöke, a film producere is üdvözölte az egybegyűlteket. Mint mondta, a Magyar Batthyány Alapítvány civil szervezetként feladatának tekinti a Batthyány család örökségének ápolását, amibe beletartozik az épített örökségen túl a szellemi, lelki örökség és értékek megismertetése és azok átadása a jelen és a jövő generációi számára. 

Felidézte, Batthyány-Strattmann László (1870–1931) szemészorvosként vált híressé, akit a közvélemény a „szegények orvosaként” ismer, hiszen ingyenesen gyógyította a súlyos szembetegségben szenvedőket, több ezer ember látását mentve meg ezáltal. Élete során több mint harmincezer szemműtétet végzett. Hozzátette, 2023 több szempontból is kiemelkedő év az alapítvány számára: egyrészt Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulójára készülnek, melynek mottója „Nyisd ki a szemed és láss!”. Emellett ebben az évben indulnak felesége, Coreth Mária Terézia boldoggá avatásának előkészületei. Elmondta azt is, hogy az eseménysorozat keretében számos vidéki helyszínen, egyebek mellett Körmenden, Szombathelyen Kaposváron és Felsőörsön kívánják megismertetni a nagyközönséggel az orvos életútját bemutató ötvenperces dokumentumfilmet.

Nyitókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, az esemény fővédnöke, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke, Az orvosok hercege – boldog Batthyány-Strattman László című dokumentumfilm producere és Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki püspök a film bemutatóján a Ráday Házban 2023. január 27-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A rovat további cikkei