„Az antológiában ugyanúgy olvashatók fél évszázada megjelent írások, mint a centenárium évében írottak. A kötetben a líra, próza irodalmi világán túl az irodalomtörténet művészetelméleti szövegei is helyet kaptak. A szerzők mindegyike kortársunk. A Tőzsér Árpádtól Iancu Lauráig terjedő balsorsörökös utódnemzedékként a szüleik, nagyszüleik, dédszüleik életének megtöretéséről kapottként, a külső kényszer okozta fájdalom és a megújulni akarás hétköznapjainak kettősségéről azonban már sajátjukként vallanak” – közölte Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

Hozzátette: a kötet bizonyítéka annak, hogy „nem felejtettünk, hiszen nem feledhetjük a közös nemzeti múltunk száz évnél régebbi értékeit, miként az elmúlt évszázad kulturális, valamint politikai és társadalmi eseményeit sem, amelyeket bár külön-külön éltünk meg, mégis átérezzük, ismerjük a magyar egészet”.

Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, író, az MMA IT vezetője, az antológia szerkesztője emlékeztetett arra, hogy az irodalmi művekben közös referenciacsoportként egyszerre jelenik meg a szívós élni akarás motívuma és a veszteségekkel való őszinte szembenézés. Ezek a művészeti, költői, írói alkotások jelentős dokumentumai annak, hogy hogyan lehetett ezt az elmúlt száz évet magyarként megélni. „Ezeket az alkotásokat kezébe kell adni mindazoknak, akiket érdekel a magyar nép modern kori sorsa, hogy a hiteles, nagy tehetségű, önmagukat és a közösségüket kifejezni tudó tanúk szavaiból ismerjék meg azt az élethelyzetet, melyet a magyarság huszadik százada jelentett.”

A kötet az MMA IT író, költő és irodalomtörténész tagjainak munkáit tartalmazza. A kiadványban többek között Ágh István, Ács Margit, Ferenczes István, Füzesi Magda, Kodolányi Gyula, Nagy Zoltán Mihály, valamint Szilágyi István lírai és prózai alkotásai olvashatók.

A Trianon-antológia előzményei közt több, az MMA Irodalmi Tagozat által szerkesztett gyűjtemény is van, így a Magyar Napló gondozásában 2016-ban megjelent, A szavak lélegzete című reprezentatív versgyűjtemény, valamint az Orpheusz Kiadó által kiadott, Metszetek címmel publikált prózaantológia is.

Fotó: Magyar Hírlap/Purger Tamás