Pénteken, a nemzeti összetartozás napján bemutatták a Mégis élünk – Trianon 100 című irodalmi antológiát. A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata (MMA IT) által összeállított válogatásban több mint harminc magyarországi és külhoni magyar szerző versei és prózai alkotásai találhatók.

„Az antológiában ugyanúgy olvashatók fél évszázada megjelent írások, mint a centenárium évében írottak. A kötetben a líra, próza irodalmi világán túl az irodalomtörténet művészetelméleti szövegei is helyet kaptak. A szerzők mindegyike kortársunk. A Tőzsér Árpádtól Iancu Lauráig terjedő balsorsörökös utódnemzedékként a szüleik, nagyszüleik, dédszüleik életének megtöretéséről kapottként, a külső kényszer okozta fájdalom és a megújulni akarás hétköznapjainak kettősségéről azonban már sajátjukként vallanak” – közölte Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

Hozzátette: a kötet bizonyítéka annak, hogy „nem felejtettünk, hiszen nem feledhetjük a közös nemzeti múltunk száz évnél régebbi értékeit, miként az elmúlt évszázad kulturális, valamint politikai és társadalmi eseményeit sem, amelyeket bár külön-külön éltünk meg, mégis átérezzük, ismerjük a magyar egészet”.

Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, író, az MMA IT vezetője, az antológia szerkesztője emlékeztetett arra, hogy az irodalmi művekben közös referenciacsoportként egyszerre jelenik meg a szívós élni akarás motívuma és a veszteségekkel való őszinte szembenézés. Ezek a művészeti, költői, írói alkotások jelentős dokumentumai annak, hogy hogyan lehetett ezt az elmúlt száz évet magyarként megélni. „Ezeket az alkotásokat kezébe kell adni mindazoknak, akiket érdekel a magyar nép modern kori sorsa, hogy a hiteles, nagy tehetségű, önmagukat és a közösségüket kifejezni tudó tanúk szavaiból ismerjék meg azt az élethelyzetet, melyet a magyarság huszadik százada jelentett.”

A kötet az MMA IT író, költő és irodalomtörténész tagjainak munkáit tartalmazza. A kiadványban többek között Ágh István, Ács Margit, Ferenczes István, Füzesi Magda, Kodolányi Gyula, Nagy Zoltán Mihály, valamint Szilágyi István lírai és prózai alkotásai olvashatók.

A Trianon-antológia előzményei közt több, az MMA Irodalmi Tagozat által szerkesztett gyűjtemény is van, így a Magyar Napló gondozásában 2016-ban megjelent, A szavak lélegzete című reprezentatív versgyűjtemény, valamint az Orpheusz Kiadó által kiadott, Metszetek címmel publikált prózaantológia is.

Fotó: Magyar Hírlap/Purger Tamás