Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Leváltárban pénteken bemutatták a Petőfi Sándor kapcsolati hálóját feltáró, Petőfi közössége elnevezésű adatbázis megújult verzióját.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára (k), Hegedűs István, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) igazgatóság Digitális Tartalomfejlesztési Osztályának vezetője, levéltárosa (b) és Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános főigazgató-helyettese (j) a Petőfi közössége című adatbázis bemutatóján a Magyar Nemzeti Leváltárban 2024. március 15-én. Az adatbázisban, amelyben Petőfi Sándor ismeretségi köréhez tartozó kétszáz személy szerepel, a költő kapcsolati hálóját lehet tanulmányozni. A válogatásban helyet kapott például Arany János, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Kossuth Lajos, Bem József, Görgey Artúr és Petőfi Sándor ifjúkori szerelme, Cancriny Emília is. MTI/Purger Tamás
Vincze Máté, Hegedűs István és Mikó Zsuzsanna. Fotó: MTI/Purger Tamás

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Levéltár a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan egy olyan 21. századi innovatív eszközt hozott létre, amely még közelebb hozza Petőfi Sándort és a reformkort az emberekhez.

Vincze Máté elmondta, hogy a szűkített adatbázisban mintegy 200, Petőfi Sándor ismeretségi köréhez tartozó ember szerepel. Hozzátette: azáltal, hogy a levéltár bemutatja Petőfi széles és kiterjedt kapcsolati hálóját, nemcsak a reformkort és a költőt, hanem saját magunkat is kicsit jobban megismerhetjük. Beszámolt arról, hogy a visszajelzések nagyon jók, a felületet, amelynek első verziója tavaly készült el, rendszeresen használják az oktatásban.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója köszöntőjében felidézte, hogy a forradalom és szabadságharc legemblematikusabb figurája rövid életútja alatt az egész országot bejárta, nyolc iskolában végezte tanulmányait, a korszak legismertebb politikusaival, íróival került kapcsolatba, hihetetlenül népszerű volt. Ezt a rendkívül kiterjedt kapcsolati hálót szerették volna bemutatni a levéltárban fellelhető dokumentumokon keresztül. Elmondta, hogy a Petőfi Sándor közössége projekt egyfajta előzménye annak a nagyszabású programnak, amelynek során az 1895 és 1980 között keletkezett mintegy 22 millió oldalnyi magyar anyakönyvi állományt szeretnék digitalizálni.

A köszöntők elhangzása után Szatucsek Zoltán, az MNL Informatikai és Innovációs Igazgatóságának vezetője és Hegedűs István levéltáros, az igazgatóság Digitális Tartalomfejlesztési Osztályának vezetője tartott projektbemutatót. Hegedűs István tájékoztatása szerint az adatbázisban szereplő személyek kiválasztása a vonatkozó szakirodalmon alapul, mindegyik életrajzban megtalálható, hogy az illető személy pontosan milyen kapcsolatban állt Petőfi Sándorral. A nevekhez rövid életrajzi leírás és irodalmi ajánló, valamint levéltári irat, például anyakönyvi kivonat, levelezés, oklevél, térkép vagy fénykép is tartozik. A válogatásban helyet kapott például Arany János, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Kossuth Lajos, Bem József, Görgey Artúr és Petőfi Sándor ifjúkori szerelme, Cancriny Emília is.

Szintén tavaly készült el az az adatbázis, amely Tarjányi József helytörténész, Petőfi-kutató több évtizedes gyűjtőmunkája alapján a Petőfi Sándorral kapcsolatos magyarországi és külföldi emlékhelyek listáját adja közre. Az adatbázisoknak egy évvel ezelőtt mutatták be az első verzióját. Az akkor publikált adatbázisok most interaktívabb formában, látványos adatvizualizációval támogatva újultak meg.

Elkészült egy közösségi médiát imitáló aloldal, amelybe két-három naponta, blogposztszerűen kerülnek be az adatbázisban található iratok. A MNL közölte azt is, hogy tavaly elindult a KIM, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Hol vagy, Kajla? alkotóinak összefogásával  A reformkor nagyjai nevű program, amely a gyerekeket szólítja meg, és vidám, játékos formában tartalmaz információkat a reformkorról és hőseiről.