Az emlékérmét L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mutatta be a Csók ? A derűs élet festője című kiállításon.

_DSC0164_Copy

L. Simon László köszönetét nyilvánította ki a Magyar Nemzeti Bank számára, amely évtizedek óta fontosnak találja, hogy a kiemelkedő életművekkel rendelkező emberekről éremkibocsátással emlékezzék meg. Mint elmondta, a numizmatika mindig is fontos volt a magyar történelemben, az emlékérme a kulturális célok mellett a nemzeti identitást is erősíti. ?Ez a 150. évforduló az utóbbi években kevésbé a művészettörténet fókuszában lévő, igen nagy életműre hívja föl a figyelmet? ? nyilatkozta az emlékévről az államtitkár. Majd hozzátette, Csók István új színt hozott a magyar képzőművészetbe.

_DSC0221_Copy

Gerhardt Ferenc így fogalmazott Csók Istvánról: ?Soha nem lesz idejétmúlt, meghaladott, ósdi, soha nem megy ki a divatból.? Remekműveket alkotott, stílust és filozófiát vitt a vászonra, sajátos ízt adott a régi témáknak ? méltatta a művészt.

A 10 ezer forintos ezüst és a 2000 forintos színesfémből készült érméket Fritz Mihály szobrászművész tervezte. Az előlapon A tavasz ébredése című festmény részlete, a hátlapon pedig a művész önarcképe szerepel.

Fotó: Csákvári Zsigmond