A könyvbemutatón elsőként Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes köszöntötte a vendégeket. Felidézte: Duray Miklóst 25 éve ismeri személyesen, tevékenységét azonban már jóval azelőtt is nyomon követte. ?Emblematikus személyek álltak például a lengyel és a litván kommunistaellenes mozgalmak élén, akiknek akkoriban megtanulta a világ a nevét. Ilyen szerepet játszott a felvidéki magyarság életében Duray Miklós. Megjegyzem: nemcsak a felvidéki, hanem az egyetemes magyarság történetében is. Intellektuális értelemben mindig is az iránytű szerepét töltötte be? ? fogalmazott.

konyvbemutato

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke személyes emlékeit idézte fel, és megköszönte Duray Miklósnak, hogy a barátja, a bajban pedig társa lehetett.

Maleczki József lektor arról beszélt, hogy a szerző a könyv írásakor mindig az olvasók érdekeit, a szöveg feldolgozásának könnyítését helyezte előtérbe. Többek között ez a mentalitás volt a jó munkakapcsolatuk alapja ? magyarázta.

A két kötet a szerző életútját követi, aki szabadlábon és a börtönben töltött idők során is kitartóan képviselte a felvidéki magyarság érdekeit, és következetesen, egyúttal kíméletlenül teszi ezt a mai napig. Széleskörű tájékozottságának és éleslátásának köszönhetően jól eligazodik nemzetközi szinten és Budapesten is, és emellett képes a felvidéki magyarságot kívülről látni ? méltatta az írót Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Azt est végén maga a szerző is felszólalt, aki a térség államai közötti együttműködések és a közös gondolkodás fontosságát hangsúlyozta. A kétkötetes mű az Antológia Kiadó gondozásában jelent meg, amely a tavaly hetvenedik életévét betöltött szerző válogatott írásainak gyűjteményével tiszteleg életműve előtt.

Végh Nóra

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt