Szőcs Géza, a magyar pavilon miniszteri biztosa a bemutatón hangsúlyozta, hogy a pavilon tematikája két alapgondolaton nyugszik. Az egyik a víz fontossága és innen jött A legtisztább forrásból mottó is. A másik az egészséges táplálkozás jelentősége - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos, aki látványterveken mutatta be a pavilont.

Felidézte, hogy nagy vita előzte meg azt a döntést, hogy a Noé-bárkáját is idéző pavilont építsék fel. A publikum tetszését azonban egyértelműen elnyerte az építmény - tette hozzá.

Az egészséges táplálkozás fontosságának hangsúlyozásával Magyarország komoly konfrontációt vállalt a globalizáció egyes filozófiáival és szereplőivel - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a genetikailag módosítatlan növények melletti elköteleződést egyre kevesebb ország vállalja. Kevesen tudnak ellenállni annak a nyomásnak, amelyet a genetikailag módosított gabonák előállítói, a hatalmas vállalatok gyakorolnak a világ mezőgazdasági területein. "Számítunk arra, hogy kihívjuk ezeknek a gazdasági háttereknek a haragját, és bírálni fogják a magyar álláspontot" - mondta.

A pavilonban bemutatják az akácfát is mint növényt és mint építőanyagot, de az akácmézet is megismerhetik az érdeklődők. "Sikerült a magyar akácot megmentenünk, azzal a váddal szemben, hogy haszontalan, káros és kiirtandó növény" - emlékeztetett a miniszteri biztos, hozzátéve, hogy a tervek megszületésének kezdetén az akácfáért folytatott küzdelem még akut állapotban volt.

Az Életkertben a közönség 33-33 különféle magyar fával, gyümölccsel, zöldséggel és tradicionális magyar gyógy- és fűszernövénnyel találkozhat.

A magyar kiállítás legfontosabb növénye a paprika lesz, amely megjelenése óta a magyar gasztronómia meghatározó komponensévé vált, beleépült a magyar ornamentikába és a magyarok identitásában is jelen van - fogalmazott Szőcs Géza, hozzátéve, hogy a magyar logóban is feltűnik a paprika.

A pavilonban bemutatják a magyar innováció és a magyar kreativitás értékeit is. Külön teremet szentelnek Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvosnak, biokémikusnak, és a kiállítás egyik látványossága lesz Bogányi Gergely zongorája is - hangsúlyozta a miniszteri biztos.


20150323bga_5498_450x330.png
Fotó: Botár Gergely

A víz hangját hallhatják meg először a magyar pavilonba belépő látogatók, de bemutatják a magyarok és a víz kapcsolatát, a vízkincseket, és a fürdőkultúrát, és szó lesz a víztisztítási innovációkról is.

Megismerhetik az érdeklődők az olasz-magyar gazdasági, történeti és kulturális kapcsolatokat is - jegyezte meg Szőcs Géza, felhívva a figyelmet arra, hogy az idei Expo kávéja az Illy-kávé lesz, amely Illy Ferenc Temesváron született, magyar származású üzletember, feltaláló nevéhez fűződik. 1935-ban védette le találmányát, amely a presszógép elődjének tekinthető - hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Felidézte azt is, hogy március 15-én mutatták be Milánóban az épülő magyar pavilont, nagy érdeklődés kíséretében.

Az Expo2015, amelyre 20 millió látogatót várnak a világ különböző részeiről, május elejétől október 30-ig tart majd nyitva.

 

MTI