fbpx

Ben Kingsley Arany Ikon-díjat kap a Zürichi Filmfesztiválon

Ben Kingsley szeptember 29-én Arany Ikon-díjat kap a Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválon.

British actor Ben Kingsley poses on the red carpet before the closing ceremony of the 44th Deauville US Film Festival, on September 8, 2018 in the French northwestern sea resort of Deauville. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)

Az Oscar-díjas brit színész a Salvador Dalí spanyol festőművészről szóló Dalíland című új életrajzi filmjével érkezik a svájci filmmustrára, amelyen mesterkurzust is tart majd.

A fesztivál az Aranyszem életműdíjával ismeri el az Oscar-díjas Eddie Redmayne színészi pályafutását.

Christian Jungen, a fesztivál művészeti igazgatója közleményében olyan sokszínű, rendkívüli színészként festette le Kingsleyt, aki szerepeit mély emberi tartalommal tölti meg.

Kingsley alakította a nyolc Oscar-díjjal elismert Gandhi című film címszerepét és Steven Spielberg hét Oscar-díjat elnyerő Schindler listája című filmjének könyvelőjét, de dolgozott Martin Scorsesével (Viharsziget, A leleményes Hugó), Ridley Scott-tal (Exodus: Istenek és királyok) és játszott Isabel Coixet Elégia című romantikus drámájában is.

Az Arany Ikon-díjat olyan kiválóságoknak ítélik oda, akik színészi teljesítményükkel hatással voltak a filmművészetre, és egy egész generáció számára váltak ikonná.

„Mesélő vagyok, nem több és nem kevesebb. Megérintett, hogy Zürich úgy ítélte meg, hogy kitüntet egyszerű, ősi mesterségemért” – reagált Kingsley a megtiszteltetésre.

Mary Harron Dalíland című filmjében az excentrikus spanyol művészt testesíti meg. Az életrajzi dráma 1973-ban játszódik, mikor a festő az új asszisztensével egy fontos New York-i kiállításra készül, miközben házassága éppen az összeomlás szélén áll.

A 18. Zürichi Filmfesztivált szeptember 22. és október 2. között rendezik meg.

Nyitókép: AFP/Charly Triballeau

A rovat további cikkei