Benin visszakapott Franciaországtól olyan műkincseket, amelyeket francia gyarmati katonák hurcoltak el 1892-ben a nyugat-afrikai országból.

A 26 régiség, köztük az abomeyi palota ajtói, királyi trónusok és harcosok táncpálcái szerdán érkezett meg a gazdasági fővárosba, Cotonou-ba. A kincsekért személyesen a benini elnök, Patrice Talon ment el Párizsba, ahol kedden vette át azokat a francia hatóságoktól. Sok benini kiment szerdán a repülőtérre a műkincsek fogadására, egyesek énekkel és hagyományos tánccal ünnepelték a visszatérést. A kincsekkel hazatérő elnök a benini királyi családok tagjait is magába foglaló tömeg előtt mondott ünnepi beszédet.

A visszakapott műtárgyakat egy meglévő múzeumban helyezik el Ouidah városban arra az időre, amíg meg nem épül egy új múzeum Abomeyben, az egykori Dahomeyi Királyság királyi palotáinak helyén. Franciaország még sosem adott vissza ilyen sok régiséget valamely egykori gyarmatának, ugyanakkor a Beninbe visszakerült tárgyak csak csekély részét képezik annak a mintegy ötezer műkincsnek, amelyet az afrikai ország visszakövetel más országoktól, és elenyésző részét képezik a Franciaországban őrzött afrikai műalkotások tízezreinek is.

Becslések szerint Európába került Afrika kulturális örökségének 90 százaléka. Csak a párizsi Quai Branley múzeum 70 ezer afrikai műtárgyat őriz. Egy, a francia kormány felkérésére készült 2018-as jelentés szerint ezekből 46 ezer darabot kellene visszaszolgáltatni, mert erőszakkal vagy egyéb tisztességtelen módszerekkel szerezték meg őket.

Franciaország már szolgáltatott vissza műkincseket egykori gyarmatainak, és a kormány a restitúció folytatását tervezi, a benini elnök szerint azonban a folyamat túl lassú. Fosztogatásból származók afrikai műkincsek visszaadását jelentették be más európai, köztük brit és német intézmények, hatóságok is.

Benin 1960-ban vált függetlenné, a gyarmatosítás idején elrabolt műkincseit néhány éve kezdte visszakövetelni.

Nyitókép: Emmanuel Macron francia (j) és Patrice Talon benini elnök (b) nézi, amint Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter (j2) és Jean-Michel Abimbola benini turisztikai miniszter (b2) aláír egy egyezményt a párizsi Elyseée-palotában 2021. november 9-én, amelynek értelmében Franciaország visszaadja Beninnek a francia katonák által 1892-ben eltulajdonított műkincseket. Fotó: MTI/EPA/Reuters/Sarah Meyssonnier