A hajdani katona, felfedező, író születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából zajló Benyovszky-emlékév kiemelt eseményén orosz, amerikai, osztrák, francia és tajvani gyűjteményekből a Magyar Nemzeti Levéltárba érkezett eddig ismeretlen Benyovszky-dokumentumokat is bemutatják.

Az emlékév fővédnöke, Potápi Árpád János kiemelte: a kutatások nagyon sokat tudnak a 18. században élt történelmi hősünkről, életének számos részletét fedi azonban homály. Hozzátette: az emlékév lehetőséget ad Benyovszky Móricon keresztül kora eseményeiről, a magyar nép nemzetté válásáról is beszélni.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: Benyovszky Móric nagyszerű magyar ember volt, és ennyi idő elteltével is méltán lehetünk büszkék arra, amit hozzátett a magyar kultúrtörténethez.

G. Németh György, a Benyovszky Társaság elnöke arról beszélt, hogy Benyovszky alakját számos legenda őrzi, és ebben az írói és történészi fantázia is szerepet játszott.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. Fotó: MTI/Soós Lajos
„Az emlékév célja, hogy ezt megpróbáljuk letisztítani. A tudomány dolga, hogy a 21. század eszközeivel megpróbáljon a valósághoz közelebbi képet rajzolni Benyovszkyról” – mondta.

Arany Krisztina, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője beszámolt arról, hogy a külföldi levéltárakkal való együttműködés eredményeként hónapok óta folyamatosan érkeznek a Benyovszkyra vonatkozó digitális iratmásolatok, amelyek életének izgalmas, új aspektusait mutatják be.

Amberg Eszter, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese elmondta: Benyovszky a modern magyar nemzettudat egyik meghatározó alakjává válik a további tudományos kutatások során.

A konferencián köszöntőt mondott Liu Si-csung, Tajvan magyarországi képviseleti irodájának vezetője is.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója ünnepélyesen kibocsátotta a tízezer forint névértékű ezüst, valamint a kétezer forint névértékű színesfém Benyovszky-emlékérmét.

Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Mint elhangzott, az emlékévben lesz irodalmi szimpózium Jókai Mór és Benyovszky kapcsolatáról (a nagy író százkötetes életművéből négyet szentelt az utazónak), musicalt mutatnak be Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel a Pesti Magyar Színházban, és számos egyéb rendezvény lesz országszerte és a határon túl.

Az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Élt Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában, és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon). A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky 1774-ben szállt partra Madagaszkáron, és jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. 1776-ban állítólag királlyá választották. Később visszatért Magyarországra, majd újra Madagaszkárra utazott, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új „fővárost”, a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A franciák büntetőexpedíciót küldtek ellene, az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.

Nyitókép: Az emlékév fővédnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédet mond a hajdani katona, felfedező, író, Benyovszky Móric születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából zajló Benyovszky-emlékév kiemelt eseményeként rendezett emlékkonferencián a Magyar Nemzeti Múzeumban 2021. szeptember 20-án. Fotó: MTI/Soós Lajos