Folytatják a Liget Budapest projektet, megkezdik az Iparművészeti Múzeum rekonstrukcióját, az Eiffel Bázis, az Országos Széchényi Könyvtár raktárbázisának és a Szentendrei Skanzen erdélyi tájegységének építését, valamint a Modern városok program keretében számos vidéki nagyváros kulturális infrastruktúrájának megújítását, de az állam számos vidéki és budapesti művészeti fesztivált is támogat ? hangsúlyozta a miniszter.

DSC_7927_Copy

 

Balog Zoltán kiemelte: legalább ilyen fontos azoknak az embereknek a jövedelme, akik a művelődési házakat, a könyvtárakat, a levéltárakat, a múzeumokat működtetik, január 1-jétől ezért 5,4 milliárd forintot szánnak a 2017-es bérrendezésre. A kulturális szféra közalkalmazottai alapbérük 15 százalékát kapják meg illetménypótlékként. Ez átlagban 10?45 ezer forint közötti béremelkedést jelent majd ? fűzte hozzá. Ez a döntés egyelőre a 2017-es évre vonatkozik, majd további tárgyalásokon dől el, hogy az emelés beépül-e az alapbérbe, vagy a kulturális dolgozók továbbra is illetmény formájában fogják kapni ? közölte a miniszter.

DSC_7977_Copy

 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hozzátette: látható és érzékelhető béremelésről van szó, amely beépülő pótlék formájában jelentkezik majd ? ha 2018-ban újabb lépcsőfok követi, az már erre fog épülni. A Kulturális Érdekegyeztető Tanáccsal és az ágazati szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon nemcsak a konszenzus volt fontos, hanem az is, hogy széles körben történjen meg a béremelés, amely mások mellett a múzeumi dolgozókat, a könyvtárosokat, a levéltárosokat, a közművelődési szakembereket, a zenekari, a tánc- és a bábművészeket, valamint az intézmények diplomával nem rendelkező dolgozóit is érinteni fogja ? hangsúlyozta Hoppál Péter.

 

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond