fbpx

Berlinben is megemlékeznek a márciusi forradalmakról, köztük a magyarról is

A szabadság és a demokrácia témája köré szervezett programokkal és a pesti Pilvax Kávéház modern változatával emlékeznek hétvégén a német fővárosban az 1848. március 18-i forradalomra.

Az 1848-as nemzeti és polgári szabadságmozgalmak – a népek tavasza – poroszországi eseményeinek 175. évfordulójára húsznál is több rangos kulturális intézmény összefogásával szervezték meg az Berlini hétvége a demokráciáért (Berliner Wochenende für die Demokratie) elnevezésű rendezvénysorozatot.

Az eseményt Frank-Walter Steinmeier államfő és Franziska Giffey kormányzó polgármester nyitotta meg a több mint 250 halálos áldozatot követelő összecsapások egyik helyszínén, a belvárosi Friedrichstraße és a Jägerstraße sarkán felállított korhű barikádnál. A szövetségi elnök kiemelte, hogy a Berlinben és sok más német városban kibontakozott mozgalmak nagyban meghatározzák a mai Németország berendezkedését: a sajtószabadság és a véleményszabadság, a gyülekezési jog, az egyéni szabadságjogok összes formája mind-mind ebből a korszakból ered.

A szabadságjogokat, törvény előtti egyenlőségeket és egységes német népképviseletet követelő mozgalom forradalmának jelenkori vonatkozásairól a német történelmet globális összefüggések között vizsgáló Humboldt Forumban tartották a legtöbb rendezvényt. Bemutatták Jean Genet Cselédek című darabját felnőtteknek szóló bábszínházi produkció formájában; a szabadságról szóló dalokból válogatott DJ-szettel lépett fel Yuriy Gurzhy, a Magyarországon Gryllus Dorka és Wahorn Simon közreműködése révén is ismert legendás berlini RotFront Emigrantski Raggamuffin kollektíva alapító tagja.

A programsorozatba a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin is bekapcsolódott. A Berlin központjában, a Humboldt Forumtól alig pár száz méterre álló neobauhaus épület földszintjén a pesti Pilvax Kávéház modern változata várja a látogatókat egészen júniusig. A Club 1848 – Gyere be, maradj itt címet viselő, bejárható és interaktív installáció feleleveníti a fiatal pesti értelmiségiek találkozóhelyét, akik ötleteikkel és írásaikkal előrelendítették Magyarország fejlődését a 19. század közepén.

A Club 1848 kísérlet arra, hogy egy nemzeti témát a fogadó ország kulturális hagyományaihoz és jelenkori kérdéseihez igazodva mutassanak be, kihangsúlyozva a két ország történelmének érintkezési pontjait is. Így a látogatók megismerkedhetnek Petőfi Sándor munkásságával, a korszak magyarországi és európai eseményeivel, miközben saját korunk társadalmi igényeire is reflektálhatnak.

Nyitókép: Az újonnan átadott berlini Humboldt Forum belső udvara 2022 szeptemberében. Fotó: Jens Schlueter / AFP

A rovat további cikkei