fbpx

Berta Zsolt lett a magyar széppróza napi novellaíró verseny győztese

A Magyar Írószövetség által szervezett novellaíró verseny győztese Berta Zsolt Márai Sándor-díjas író lett. A február 18-i gálán, melyet a magyar széppróza napja alkalmából tartottak, a verseny mellett filmpremier és antológiabemutató várta az érdeklődőket.

A telt házas gálaest vendégeit Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Hóvári János utazó nagykövet, valamint Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte. Az est hagyományainak megfelelően egy kalapból kihúzták a novellák alapjául szolgáló témát, amely ez alkalommal Jókai Mór Akik kétszer halnak meg regényének címe lett.

Fekete Péter

Amíg Berta Zsolt, Petőcz András és Regős Mátyás egy különteremben írták novelláikat, Erős Kinga és Bíró Gergely szerkesztők Völgyi Tóth Zsuzsa kérdéseire válaszolva bemutatták a magyar széppróza napjára megjelent Az év novellái 2022 antológiát, amelyben harminchét szerző írásai szerepelnek, akik közül a legfiatalabb huszonegy, míg a legidősebb szerző nyolcvanhét éves. Ezt követően a közönség megtekinthette az Erős Kinga forgatókönyve alapján, Szabó Mihály rendezésében erre az alkalomra elkészült Egy asszonyi hajszál című, Jókai Mór életéről szóló, különösen az ő nőkkel kapcsolatos viszonyát bemutató filmet.

Berta Zsolt, Petőcz András és Regős Mátyás

A premier után Szlama László kobozművész dalait élvezhette a közönség. Amíg a zsűri tanácskozott, Turi Bálint színművész felolvasta a versenyzők írásait. A zsűri tagjai voltak: Erős Kinga kritikus, a Magyar Írószövetség elnöke; Hóvári János utazó nagykövet; Nagy Koppány Zsolt író, a 2018-as gála novellaíró versenyének győztese; Toót-Holló Tamás író, szerkesztő, a Magyar Nemzet főszerkesztője; Rózsássy Barbara költő, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja és Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja. A nagyon szoros versenyt Berta Zsolt nyerte, akit Regős Mátyás és Petőcz András követett.

Nyitókép: Erős Kinga beszél a gálesten. Fotók: Beliczay László/Kultúra.hu

A rovat további cikkei