A februárban kiírt igazgatói pályázatra négyen jelentkeztek, közülük ítélte a legjobbnak az önkormányzat által felkért véleményező bizottság Bertók Gábor pályázatát. Közölték: az öt évre szóló kinevezését a közgyűlést helyettesítő online konzultáción a képviselők többsége is támogatta, így júniustól Bertók Gábor veszi át a megbízatása végére érő Csornay Boldizsár jelenlegi vezető helyét a pécsi múzeum élén.     

Bognár Szilvia pécsi alpolgármester azt mondta, hogy Bertók Gábor szakmai és kutatói múltja rendkívül meggyőző, továbbá a múzeum vezetésére vonatkozó, a szervezeti és tudományos munka átalakítását célzó újító elképzelései is előremutatók. Az alpolgármester szerint fontos szempont volt kiválasztásában az is, hogy Bertók Gábor kinevezését a múzeum dolgozóinak többsége szintén támogatta.     

Az új igazgatótól a múzeumi kiállítások látogatóbaráttá tételét várják, aminek a tartalomban, az információs anyagokban, a kiállítóterek és kiszolgálóhelyiségek minőségében is meg kell mutatkoznia.     

Bertók Gábor 2005 óta a JPM régész-főmuzeológusa, 2012 pedig óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének adjunktusaként és az intézet keretein belül működő Roncsolásmentes Régészeti Tanszék vezetőjeként is dolgozik. Szakmai tevékenysége rendkívül sokrétű, mind a fordított szakirodalomban, mind a vezetett ásatásokban, továbbá szakmai elismertsége hazai és nemzetközi viszonylatban is kiváló.     

Bertók Gábor a Mohács 500 Csata- és Hadszíntérkutató egyesület elnöke. A mohácsi csata egykori helyszínének kutatása során végzett fáradhatatlan munkája, valamint jelentős nemzetközi régészeti feltárásokban vállalt szerepe elismeréseként idén a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült.     

A pécsi és baranyai múzeumok nagy részét üzemeltető JPM jelenlegi igazgatójának szerződése idén január végén járt volna le, ugyanakkor a szeptemberben kiírt igazgatói pályázat eredménytelenül zárult, így megbízatását a februárban kiírt újabb pályázat miatt május végéig meghosszabbították.

Nyitókép: Bertók Gábor. Forrás: pecsma.hu