Vasárnap a Zichy-kastély kertjében Háy János A cégvezető című előadása, előtte pedig író-olvasó találkozó várja az érdeklődőket.

„Korunk embere a cégvezető. A napi hajsza vagy megedzi, vagy egy életre megcsömörlik. Mindenből a legjobb jár neki: nőből, karórából, öltönyből, autóból. Ez határozza meg napi értékítéletét, életstílusát: marad a könyörtelen egyes szám első személy, az én. Ehhez idomulnia kell feleségnek, szülőnek, gyereknek, mert a cég mindenek felett – és egy pillanat műve a bukás” – áll az ajánlóban. Sághy Tamás egyszemélyes darabja Háy János regényéből született, mégpedig nem egy szokványos időszakban, a pandémia szülte elszigeteltségben.

„Amikor elolvastam, beleszerettem. Egy hónapig dolgoztam rajta, majd elküldtem Háy Jánosnak az átiratot. Tetszett neki, ezután kezdtem el tanulni, dolgozni rajta. A vége felé felhívtam Hargitai Iván rendezőt, akinek segítségével az előadás megkapta végső formáját. Ami nagyon megfogott ebben a történetben, hogy a saját életünkben mindannyian a magunk cégvezetője vagyunk. A darab pedig a cégvezető magánéleti problémáiról, dilemmáiról, cselekedeteiről szól, és a cégvezető persze bárki lehet. A több síkon futó történetben Háy János a rendszerváltástól kezdve egy rendkívül pontos társadalompolitikai lenyomatot rak elénk anélkül, hogy ítélkezne vagy elkendőzne bármit” – fogalmazott Sághy Tamás.

Az előadás előtt, 18 órától Háy János lesz a Zichy-kastély vendége, akivel Mohácsi Szilvia beszélget. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a színház e-mail-címén lehet: info@zsambekiszinhaz.hu.

Nyitókép: Háy János író. Fotó: Fejér János