A rendezvényt összeurópai viszonylatban indították útjára ? melyet az azóta is érvényben lévő szlogen szintén megerősít: ?Európa, közös örökségünk? ? az Európai Örökség Napok jelentősége évről évre növekedett mind a résztvevő országok, mind az ingyenesen látogatható helyszínek, mind a látogatók számát tekintve. Mára e rendezvényt a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig 48 országban ünneplik minden szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is ? olvasható a rendezvény oldalán.

 

Az esemény megvalósítását minden országban nemzeti koordinátorok fogják össze, akiknek a munkáját rendszerint helyi szervezők, aktivisták, civil szervezetek képviselői segítik. A rendezvény hagyományosan minden év szeptemberének elején nemzetközi megnyitó ünnepséggel kezdődik, mely az esemény összeurópai jellegének és európai szellemiségének hangsúlyozása érdekében a csatlakozott országok, az Európa Tanács, valamint az Európai Unió képviselőinek részvételével zajlik. A megnyitónak minden évben más ország ad otthont (például 2003-ban az írországi Dublin, 2004-ben pedig a spanyolországi Barcelona). Az összeurópai megnyitó után az egyes országok ? így Magyarország is ? saját megnyitó ünnepségeket szerveznek, melyekkel minden, a rendezvényhez csatlakozó országban kezdetét veszi az Európai Örökség Napok hétvégéje.

 

A cél nem más, minthogy a rendezvény egyfajta mozgósító akció legyen, amely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét. Egy kicsit leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, és amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is.

 

Felsorolhatatlanul sok intézmény, műemlék ajtaja nyílik ki, és nemcsak a fővárosban, de vidéken is, számtalan helyszínen. Rendhagyó tárlatvezetéssel, fotókiállítással és az épület történetét bemutató előadással várják például a közönséget a tiszadobi Andrássy-kastélyban. Az 1880 és 1885 között romantikus stílusban épült, 2014-ben teljesen felújított 2700 négyzetméteres kastély 2015 decembere óta fogad látogatókat. Az műemléket az érdeklődők ? az örökségnapok részeként ? szeptember 18-án ingyenesen látogathatják, előző nap pedig kerékpáros örökségtúra indul a kastélyhoz ? hangzott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. szeptember 8-ai nyíregyházi sajtótájékoztatóján.
 

Az Andrássy Gyula korábbi miniszterelnök, az Osztrák?Magyar Monarchia első külügyminisztere által építtetett, jelenleg a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ fenntartásában lévő, rendkívül impozáns kastélyban mindkét napon két-két időpontban rendhagyó tárlatvezetéssel kalauzolják végig az érdeklődőket. Lesz emellett fotókiállítás, borkóstolás és a kastély történetét bemutató előadás is.

A kerékpártúrán résztvevők Nyíregyházáról kiindulva a Nyíri-Mezőség értékeibe tekinthetnek bele, a túra állomásai között a tiszavasvári Kornis-kastély, a tiszalöki Kenyérgyári-holtág és kivételes szépségű tiszadadai tiszai folyókanyarulat is szerepel.

Tiszadobon kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén tartanak az örökségnapokhoz köthető programokat: szeptember 17-én Nyíregyházán a Nyitott Városháza keretében a városlakók megismerhetik a városháza történetét, a polgármesteri hivatal impozáns épületét, valamint azokat a helyiségeket, ahová a mindennapos ügyintézés során nem juthatnak be. A díszteremben beülhetnek a képviselők székeibe, próbaszavazáson vehetnek részt és a polgármester hivatali helyiségében helyet foglalhatnak a polgármesteri székben.

A Bencs-teremben a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár A könyvtár rejtett kincsei: képeslap-, hírlap- és könyvritkaságok Nyíregyháza történetéből címmel rendez tárlatot, amely csak ezen a napon tekinthető meg.

A www.oroksegnapok.hu oldalon közzétett listából bárki kedvére válogathat, hová szeretne bekukkantani.

 

Forrás: oroksegnapok.hu/MTI