Keresztre feszített Ronald McDonald, tűsarkúkkal díszített imaszőnyegek és egyéb ellentmondásos tárgyak szerepelnek a barcelonai Tiltott Művészet Múzeumának (Museu de l’Art Prohibit) gyűjteményében.

A múzeum 42 olyan művet tár a közönség elé, melyeket a világ különböző pontjain feljelentettek, megtámadtak vagy eltávolítottak egy kiállításról. A két emeletet elfoglaló tárlaton többek között a spanyol Fransisco de Goya, az amerikai Andy Warhol és a kínai Ai Weiwei alkotásai szerepelnek. A műtárgyak Tatxo Benet katalán üzletember gyűjteményének részei – számolt be róla a France 24.

A gyűjtő kiemelte: az ellentmondásosság és a korlátok feszegetése önmagában még nem volt elég ahhoz, hogy egy tárgyat kiállítsanak. Az volt a fontos, hogy korábban megrongálták, elítélték vagy betiltották-e, vagyis múltjuk alapján választották ki a darabokat. „Ezeknek az alkotásoknak története van” – nyilatkozta Benet.


654cd563bdd13ef911b70e5e.jpg
Zoulikha Bouabdellah francia-algériai művész Piros és kék csend című alkotása. Fotó: AFP / Lluis Gene

Több kiállítási darab is vallási témájú. Ilyen többek között Jani Leinonen finn művész McJesusa, a keresztre feszített Ronald McDonald-szobrot egy izraeli múzeumból távolították el. Andres Serrano fényképe, mely egy vizeletben úszó műanyag feszületet ábrázol, szintén a tárlat része, csakúgy, mint a francia-algériai származású Zoulikha Bouabdellah munkája, amely harminc muszlim imaszőnyegből és a rajtuk elhelyezett flitteres tűsarkúkból áll.

Benet 2015-ben kezdett polgárpukkasztó műtárgyakat gyűjteni, amikor megvásárolt egy fekete-fehér fotósorozatot, amely törvénysértő személyeket ábrázolt kipixelezett arccal.

Az üzletember szerint a Tiltott Művészet Múzeuma nemcsak a látogatók toleranciaszintjét növeli, de ahhoz is hozzájárul, hogy idővel kevésbé tartsák botrányosnák a kiállított tárgyakat.

Nyitóképen David Cerny cseh művész Cápa című alkotása, mely Szaddám Huszeint ábrázolja egy akváriumban, a barcelonai Tiltott Művészetek Múzeumában. Fotó: MTI / EPA / Quique Garcia