A Monostori Művésztelep néven 2016-ban alapított betonszobrászati alkotófórum idén már hatodik alkalommal, 2022. július 18. és augusztus 1. között nyújt lehetőséget kilenc képzőművésznek a betonnal mint szobrászati anyaggal való kísérletezésre. A közös alkotás élményén túl a kéthetes esemény célja a művésztelepnek otthont adó, a kultúrára fogékony, befogadó közösségű Szigetmonostor művészeti életének felpezsdítése is.

A Monostori Művésztelepet Veres Balázs szobrászművész és Kovács Attila, a Szigetmonostor Faluház egykori vezetője hívták életre 2016 nyarán. A beton szobrászati felhasználásán alapuló alkotói fórum hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek mondható. A különböző építőipari cégek támogatása mellett a művésztelep kezdetektől fogva Szigetmonostor önkormányzata, helyi és környékbeli civil szervezetek, vendéglátósok, vállalkozók, valamint magánszemélyek felajánlásaival és segítségével valósulhat meg. A befogadó szellemű közösség tagjai ugyanis különösen fontosnak tartják a fiatal tehetségek felkarolását és az olyan nem mindennapi művészeti ágak támogatását, mint a betonszobrászat. Már az első művésztalálkozó sikere is azt bizonyította, hogy mind a helyi faluközösségnek, mind az ország különböző pontjairól érkező művészeknek szüksége és igénye van erre a közösségépítő és értékteremtő eseményre.

2022 júliusában, a szentendrei-szigeti településen kilenc művész vetheti bele magát a betonszobrászat sajátos műfaja kínálta lehetőségekbe és kihívásokba: Gáspár György üvegművész, Natalia Drachinskaya, Makra Zoltán és Mindák Gergely képzőművészek, György Kata, Mattia Listowski, Megyeri Barbara, Varga Tibor és Veres Balázs szobrászművészek. Az alkotók között egyaránt vannak magyarországi visszatérők és újoncok, sőt pályázat útján egy Párizsban és egy Dubaiban élő művész is kipróbálhatja magát a művésztelepet szervező egyesület, az Art-Tér Művészeti és Kulturális Egyesület által kínált terepen.

A kéthetes alkotófórum mottója: „Újra miénk a tér!”, amely mindenféle alkotói megkötés nélkül, a vendéglátó település különböző pontjain található terek adottságaiban, lehetőségeiben, hangulataiban értelmezendő.

A művészek feladata elsősorban olyan köztéri alkotások létrehozása, amelyekkel „ujjlenyomatukat” hagyják Szigetmonostor mindenki által látható és látogatható terein, szimbolizálva a település és a hazai kulturális színtér kapcsolatának mind teljesebb erősítését, közelítését egymáshoz, iránymutatást adva a következő generációknak is.

Nyitókép: alkotófórum a 2021-es Monostori Művésztelepen. Fotó: Kovács Attila