Június 21-én zárja a Várkert irodalom az idei szezonját egy rég várt témával.

Ezen az estén Matzner Lola, Márai Sándor felesége életét mutatják be, és beszélgetnek róla, milyen volt a kapcsolata a híres íróval, akit haláláig szeretett. Az esten a nagyközönség számára eddig nem ismert Matzner Lola, vagyis Márai Ilona Betűbe zárva című naplója elevenedik meg, amiből biztos, hogy egy teljesen új Márai-képet kap majd a hallgatóság. A 21-i esten közreműködik Ötvös Anna, Hegyi Barbara, László Zsolt és Szakcsi Lakatos Béla, az est házasszonya Juhász Anna.

Márai Sándor 1986 márciusában jegyzi le naplójába, hogy elhunyt feleségétől, Lolától álmában – vagy ahogy ő írja, „hot line”- on keresztül – kapott egy üzenetet: „Te másoknak írtad a naplót, én neked.” Ekkor keresi meg a hajóládában az asszony 1948-tól írott naplóit, füzeteit, és elkezdi olvasni ezeket: olyan érzés ez neki, mintha mindennap kapna Lolától egy levelet. Márai újra átéli az együtt töltött napokat, heteket, hónapokat, éveket. Márai Sándorné Matzner Ilona huszonéves korától írt naplót. Három évtizednyi szorgalmasan írt bejegyzés maradt fenn férje hagyatékában.

Lola három évtizednyi naplója: egy élet tele nehézséggel, egy világ tele miszticizmussal, álomfejtéssel, a női lélek mélységeivel – egy zenés felolvasószínházzal gazdagított irodalmi esten.

Nyitókép: Matzner Lola. Fotók: Várkapitányság