fbpx

Bevásárlóközpontokban szól a Vers mindenkinek

Budapesti és vidéki bevásárlóközpontokban hangoznak el a közmédia nagy sikerű Vers mindenkinek-sorozat darabjai, valamint a Petőfi Irodalmi Ügynökség Csimborasszó-programjának – gyerekek számára – megzenésített kortárs versei április 11-én, a magyar költészet napján.

A hétvégén összesen huszonegy – nyolc budapesti és tizenhárom vidéki – bevásárlóközpontban élvezhetik a magyar kultúra remekműveit a vásárlók, ugyanis vasárnap óránként két vers és egy Csimborasszó-dal hangzik majd el a plázarádióban, ezzel hívva fel a figyelmet a magyar költészet napjára.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.

Ebből az alkalomból általában irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A koronavírus-járvány miatt a személyes találkozásokra nincs mód, azonban a közmédia és a Petőfi Irodalmi Ügynökség jóvoltából a kulturális élmény idén sem marad el: tizennégy verset és hat dalt hallhatnak a vásárlók az ország nagy bevásárlóközpontjaiban.

– A váratlant keressük. Az irodalom és versek szokatlan elhelyezését. Meglepő és kizökkentő „árukapcsolásokat”. Ha a versekre gondolunk, nem a hatalmas, csillogó bevásárlóközpontok jutnak eszünkbe. Ha pedig a plázákra, nem a rövid sorokba tördelt érzelmek vagy a rímek és jambusok mentén rendezett nyelvi lelemények. Ha kicsit csavarunk a megszokásainkon, nyitottak vagyunk a meglepetésekre, más fénytörésbe helyezzük a közhelyeinket, máris ott a találkozási pont.

Hiszen a plázák közösségi terek is, találkozási pontok, randihelyszínek, nagy beszélgetések és közös programok színterei.

A versek pedig bármelyikünk helyett fogalmazzák meg az érzéseinket, vágyainkat, bánatunkat vagy örömünket – vagy egyszerűen csak megnevettetnek minket. Ha egykor természetes volt egy fogadó közös udvarán, egy város főterén vagy egy piacon verset szavalni, színházat csinálni, ma miért ne lehetne? Ezt a szokatlan és eredeti párosítást próbáljuk ki idén először, és talán a világon is elsőként: mikor máskor, mint a magyar költészet napján, április 11-én – mondta Pál Dániel Levente, a Petőfi Irodalmi Ügynökség irodalomszakmai igazgatója.

– Igazán szívet melengető érzés, hogy tizenhét bevásárlóközpontunkban több mint 200 000 látogatóhoz juthat el a magyar költészet hangja és remekei. Úgy látjuk, hogy az ilyen projektek képesek igazi értéket adni és teremteni, így a jövőben is szeretnénk továbbgondolni és folytatni az együttműködést – jelezte Pintyőke Marcell, az Indotek Group marketingvezetője.

– A közmédia számára az értékmegőrzés és a kultúra ápolása nemcsak klasszikus közszolgálati feladat, de egyben küldetés is. A közmédia számos csatornáján foglalkozunk a magyar költészet napjával. A Vers mindenkinek valóban mindenkinek szól, örömünkre szolgál, hogy nagy sikerű sorozatunk darabjai ilyen módon is eljuthatnak a nagyközönséghez – tette hozzá Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

A rádióban elhangzó versek neves színészek előadásában hallhatók.
Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez (Előadja: Sztankay István)
Vörösmarty Mihály: A Merengőhöz (Előadja: Koncz Gábor)
Arany János: Családi kör (Előadja: Szabó Gyula)
Petőfi Sándor: Minek nevezzelek? (Előadja: Cserhalmi György)
Ady Endre: Elbocsátó szép üzenet (Előadja: Darvas Iván)
Ady Endre: Játék, játék, játék (Előadja: Ruttkai Éva)
Babits Mihály: Esti kérdés (Előadja: Gáti József)
Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom (Előadja: Moór Marianna)
Tóth Árpád: Lélektől lélekig (Előadja: Mensáros László)
József Attila: Mama Altató Tél (Előadja: Domján Edit)
József Attila: Óda (Előadja: Bessenyei Ferenc)
Radnóti Miklós: Nem tudhatom (Előadja: Szabó Gyula)
A Csimborasszó zenés versek itt megtekinthetők.
Kiss Ottó: Égi Tinta (Előadja: Bognár Szilva)
Miklya Zsolt: Találós (Előadja: Czutor Zoltán)
Pinczési Judit: Légtornász (Előadja: Dorogi Péter)
Kiss Judit Ágnes: Macska télire (Előadja: Magyar Bori)
Kántor Péter: Körúti szél (Előadja: Cimbaliland)
Kányádi Sándor: Madáretető (Előadja: Szalóki Ági)
A verseket az alább felsorolt bevásárlóközpontokban hallhatják április 11-én:

Alba Plaza, Balaton Plaza, Corvin Plaza, Csepel Plaza, Csillag Center, Duna Plaza, Debrecen Plaza, Győr Plaza, Kaposvár Plaza, Kanizsa Centrum, Nyír Plaza, Mammut Bevásárló- és Szórakoztatóközpont, Miskolc Plaza, MOM Park, Pécs Plaza, Sopron Plaza, Szolnok Plaza, Szeged Plaza, Zala Plaza, Újbuda Center és Westend Bevásárlóközpont.

Nyitókép: a Cimbaliband néhány tagja Kántor Péter Körúti szél című versét adja elő. Forrás: YouTube

A rovat további cikkei