Bezárta kapuit a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a fővárosi Kapisztrán téren – közölte az intézmény kedden Facebook-oldalán.

Azt írták: május 22-től nem fogadnak látogatókat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri épületében. Hozzátették: a Hadtörténelmi Levéltár és a Hadtörténeti Könyvtár kutatószolgálata továbbra is változatlan formában fogadja a kutatókat.

A Honvédelmi Minisztérium korábban tudatta: a Hadtörténeti Intézet és Múzeum megüresedett épületébe költöznek majd a tárca egyes szervezeti egységei.

A Hadtörténeti Múzeum születésnapja 1918. november 16., az alapítás előzményei a kiegyezés koráig nyúlnak vissza. 1926 őszén kezdődött meg a múzeum számára immár véglegesen átadott Nándor laktanya átépítése. A múzeumi gyűjtemények 1929 nyarán költözhettek be az épületbe. Az állandó kiállítás 1937. május 29-én nyílt meg. Hivatalosan 1945. április 24-én rendelte el a honvédelmi miniszter a hadilevéltár és múzeum meg-/ újjáalakítását. A múzeum és a levéltár 1958-ban egyesült újra.

A képen a Hadtörténeti Múzeum épülete a budai Várhegyen. Fotó:
MTVA Bizományosi / Róka László